Tri mjeseca bez plate i godine bez poreza i doprinosa

Radnici "Akvane" od sutra u štrajku upozorenja

  • Извор: АТВ
  • 05.10.2022. 19:18

Tri mjeseca bez plate i godine bez poreza i doprinosa istjerale su radnike banjalučke "Akvane" pred preduzeće u kome rade, u znak protesta. Kažu da više ne mogu dzabe raditi niti imaju sredstva za rad. Među njima bila je i Biljana Miljković, koja već 13 godina hrani porodicu platom sa Akvane.

"Znate kad je bio juli mjesec, djeca u školu. Ja imam dijete, koje ide van Republike Srpske na bogosloviju, internat se plaća, sve se mora platiti kao i ostali. Ima nas koji smo podstanari, tri mjeseca bez plate neće ih gazda držati bez kirije", kaže Biljana Miljković, radnica. 

"Imali smo sastanke sa gradonačelnikom i obećanja da će se rješiti, nešto se rješava, ali jednsotavno ljudi više ne mogu čekati jer kako dolaziti na posao, kako egzistenciju, porodicu, zašto?", kaže Nestor Ivetić, predsjednik Sindikata Akvane.

Sva ova pitanja radnici su postavili i gradonačelniku Drašku Stanivukoviću. Sačekali su ga pred gradskom upravom. Ali, nije imao dobre vijesti za njih. Stanivuković kaže da je sa firmom Novoteks, najvećim povjeriocem Akvane, dogovoreno plaćanje anuiteta od 80.000 maraka mjesečno do vraćanja cijelokupnog duga. Stanivuković objašnjava da zauzvrat "Novoteks" mora odblokirati račun. Radnicima je jedino poručio da su taoci "Novoteksa". 

"To je u jednoj fazi čekanja. Bio je dogovoro drugačiji da će u narednoj sedmici po dogvoru koji je postignut prije dvije nedjelje da to tako bude. ali, vi nikad ne možete da znate kad sjednente s nekim na sastanka ako ste se dogovrili. Grad je uradio sve i jednu pravnu proceduru, ali on čeka neke svoje stavove", kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke.

Radnici kažu da više ne mogu i nemaju šta da čekaju, sutra obustavljaju rad na sat vremena, od 15 do 16 sati. Od petka, kažu, neće imati ni sredstava za rad poput hlora i nafte kojom se zagrijava gradski olimpijski bazen. 


Тагови:
  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм