Predsjednik Udruženja četiri plus

Radovanović: Ponos grada i Republike su porodice sa djecom

  • Извор: АТВ
  • 17.03.2023. 14:12

Nakon što je Bh. povorka ponosa najavila aktivnosti u Banjaluci, 13 nevladinih organizacija uputilo je otvoreno pismo predstavnicima institucija u Republici Srpskoj sa zahtjevom da se takve aktivnosti zabrane.

Predsjednik Udruženja četiri plus JOvan Radovanović kaže da svako ima pravo da radi sa sobom šta hoće, ali da je ovo van pameti.

"Ako je neko ponos grada i Republike to su porodice koje imaju djecu. Neka u svom životu rade šta hoće, ali ne moraju zagađivati ostalo. Po meni to nije u redu i ne slažem se uopšte da treba da šetaju. Nemaju šta nama pamet prosipati. Stvarno nemam komentara", kaže Radovanović.

Nakon što je 13 nevladinih organizacija diglo svoj glas protiv aktivnosti koje u subotu planira da organizuje "Bh. povorka ponosa" Organizacioni odbor ovog udruženja u saopštenju poručuje "Vidimo se u Banjaluci".

U otvorenom pismu koje potpisuje 13 organizacija traži se od zvaničnika u Republici Srpskoj da spriječe održavanje aktivnosti udruženja Bh. povorka ponosa.

Od gradonačelnika Banjaluke zatražena je zabrana korišćenja javnih prostora i objekata pod gradskom nadležnošću za ovakve aktivnost, dok je od Vlade Srpske zatražena zabrana okupljanja, isticanja i promovisanja simbola koji vrijeđaju vjerska, moralna i identitetska osjećanja.

Pismo je upućeno i predsjedniku Republike Srpske Miloradu dodiku za zahtjevom da se pronađe dugoročno rješenje za zaštitu porodičnih, duhovnih i tradicionalnih vrijednosti kroz zakonsku regulativu.

Nezadovoljstvo zbog ovih aktivnosti izrazili su i brojni banjalučani. Sa druge strane, Organizacioni odbor Bh. povorke poziva svoje aktiviste da bez straha podrše aktivnosti u subotu.

"Poručujemo da nećemo odustati u našoj borbi za jednakost svih LGBTIQ osoba u Bosni i Hercegovini. Naša borba nije samo borba za prava LGBTIQ zajednice, već je borba za prava svih marginaliziranih u bosanskohercegovačkom društvu", stoji u saopštenju uz poruku "Vidimo se u Banjaluci!".