Reagovanje

Todorović: Gradonačelnik i saradnici pokazali elementarno nepoznavanje organizacije Doma zdravlja

  • Извор: АТВ
  • 29.03.2022. 17:17

Jučerašnjim izjavama gradonačelnik i njegovi najbliži saradnici su pokazali elementarno nepoznavanje organizacije rada i rukovođenja Doma zdravlja, ustanove kojoj je grad Banja Luka osnivač, navela je u saopštenju Nevena Todrović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Reagovanje Todorovićeve je uslijedilo nakon što je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao da ne želi da u Upravnom odboru Doma zdravlja bude veterinar.

Saopštenje Nevene Todorović prenosimo u cijelosti: 

"Na osnovu izjava gradonačelnika grada Banje Luka javno izrečenih 28.03.2022. godine, a koje se tiču izbora članova Upravnog odbora JZU „Dom zdravlja“ u Banjoj Luci željela bih da izjavim sljedeće:

Već duži vremenski period sam javno izložena vrijeđanju i omalovažavanju kako na ličnom, porodičnom, tako i na profesionalnom nivou od strane pojedinih rukovodioca gradskog odbora PDP-a. Sve to vrijeme nastojala sam da medijski ne odgovaram na uvrede jer smatram da lična netrpeljivost i animozitet ne treba da se prenose negativno na funkcionisanje Ustanove kojom rukovodim.

Ovom prilikom imam potrebu i osjećam odgovornost da na jučerašnje nekorektne izjave i optužbe gradonačelnika iznesem i svoje mišljenje. 

Jučerašnjim izjavama gradonačelnik i njegovi najbliži saradnici su pokazali elementarno nepoznavanje organizacije rada i rukovođenja Doma zdravlja, ustanove kojoj je grad Banja Luka osnivač. U protivnom ukoliko se ne radi o elementarnom neznanju ovakve izjave isključivo mogu imati za cilj moje javno blaćenje. Ovo sve izjavljujem vodeći se činjenicama da su u upravnom odboru jednog od domova zdravlja na čijem čelu su načelnik opštine i direktor doma zdravlja iz reda PDP-a, postavljeni mašinski tehničar i nastavnik istorije i to ne predstavlja problem u funkcionisanju,  ali problem predstavlja neko ko ima šestogodišnje fakultetsko obrazovanje doktora veterinarske medicine.

Naime, ukoliko javnosti nije poznato  članove upravnog odbora imenuje i razrješava Skupština grada Banja Luke, a nakon provedene konkursne procedure od strane imenovane komisije za izbor kandidata za članove upravnih odbora, sve u skladu sa Statutom Grada i Zakonom o sistemu javnih službi. Postupak rada nadležnih tijela Grada za izbor članova upravnih odbora dostavljam u prilogu. 

Nadležnosti upravnog odbora precizno su definisane Zakonom o sistemu javnih službi i Statutom Ustanove, što znači da upravni odbor ne liječi pacijente već je, pored direktora, jedan od organa upravljanja Ustanovom.  U skladu sa naprijed navedenim može se izvesti zaključak da ja, kao direktor JZU „Dom zdravlja“ Banja Luka, nemam prava niti bilo kakva druga ovlašćenja da predlažem niti da odlučujem o imenovanju bilo kojeg člana upravnog odbora. 

Shodno tim propisima u nadležnosti članova Upravnog odbora nije liječenje ljudi, takođe, oni nisu članovi Stručnog kolegijuma kao ni Kolegijuma načelnika. Članovi ova dva kolegijuma su  eminentni  stručnjaci u oblasti zdravstva iz reda zaposlenih radnika, specijalisti određene grane medicine, magistri medicinskih nauka, doktori medicinskih nauka, profesori i oni razmatraju suštinska pitanja u vezi sa primjenom doktrinarnih stavova iz djelatnosti zdravstvene zaštite.

Pomenuto lice D.P. bilo je član i u prethodnom mandatu upravnog odbora naše Ustanove. Informacijama prikupljenim iz dokumentacije o članovima upravnog odbora pomenuti D.P. posjeduje Uvjerenje o položenom stručnom ispitu doktora veterinarske medicine nakon šestogodišnjeg studija, a takođe fakultet na kojem je stekao zvanje doktora veterinarske medicine posjeduje Uvjerenje o akreditaciji studijskog programa za integrisane akademske studije veterinarske medicine u okviru polja medicinskih nauka izdato od strane Republike Srbije.

Od samog konstituisanja sadašnjeg rukovodstva Grada Banja Luke, gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom, u ovim teškim vremenima konstantno unosi nemir i svojim proizvoljnim izjavama produbljuju jaz i stvaraju nepovjerenje stanovništva našega Grada prema medicinskim radnicima. Ovakvim izjavama i blaćenjem mene kao direktora  narušava se kohezija i radna atmosfera medicinskih radnika što uveliko može otežati pružanje usluga našim krajnjim korisnicima.

Zaposlena sam u JZU „Dom zdravlja“ Banja Luka 22 godine. Po struci sam specijalista porodične medicine, doktor medicinskih  nauka i docent na katedri Porodične medicine Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Banjoj Luci. Istakla bih da niti jednom do sada nisam javno istupala i komentarisala rad gradonačelnika i gradske administracije, kao ni članova njegovog tima, iako sam u obrazovanje uložila 42 godine svoga života, što je mnogo više od godina života gradonačelnika i njegovih saradnika.

Menadžment Ustanove sa kojom rukovodim u proteklom periodu se svojski trudio i ulagao maksimalne napore kako bismo održali korektne odnose sa gradskom upravom, a sve za obostranu dobrobit naših radnika i korisnika naših usluga, odnosno naših sugrađana.

Na javnu konstataciju gradonačelnika koja je neprimjerena prema meni kao direktoru javne ustanove, ali i kao ženi: „Zašto ne odgovori o tome Nevena Todorović, znala je da stane pred medije i da se kao fol buni. Znala je imena, ali je ćutala. Nije smjela ni reći. Stajala je tamo bila dekor. Ako ste dekor morate znati iza čega stojite“, imam potpuno pravo da kao doktor specijalista, doktor medicinskih nauka i docent na fakultetu i kao neko ko je u svoje lično obrazovanje uložio 42 godine svoga života kažem da nije primjereno da gradonačelnik bude student, kao što nije ni primjereno da  se na bilo koju odgovornu funkciju u našem društvu postavljaju osobe koje nemaju adekvatno obrazovanje, niti je primjereno da se na odgovorna radna mjesta postavljaju osobe koje su „olako“ završavale svoje fakultete.

Po pitanju izbora članova upravnog odbora Doma zdravlja neću se više javno oglašavati. Izuzetno je važno naglasiti da ćemo moji saradnici i ja kao i radnici Doma zdravlja nastojati svim silama da omogućimo našim sugrađanima nesmetano pružanje zdravstvenih usluga do konstituisanja upravnog odbora."



Тагови: