Све је више бескућника

Зима пуни прихватилишта за бескућнике у Бањалуци

  • Извор: АТВ
  • 12.12.2023. 19:30

Зима пуни прихватилишта у највећем граду Српске. Све је више бескућника. То најбоље знају у бањалучкој јавној кухињи, њихов дневни центар за бескућна лица дупке је пун, а за празнике очекују још.

"Овдје пуно. То се већ зна да Мозаик пријатељства прави свечане ручкове и ми сматрамо да је Божић за све људе и да Божићу треба да се радују и сиромашни људи, ми сматрамо да то треба бити нешто најљепше“, рекао је Мирослав Субашић, предсједник удружења "Мозаик пријатељства" Бањалука. 

Слична ситуација је и у бањалучкој прихватној станици. До сада је кроз њу прошло више од пола хиљаде бескућника. 

У Прихватној станици која дјелује у оквиру Геронтолошког центра на Паприковцу, тренутно се налазе 4 особе које су затечене у скитњи, а обзиром на веома хладно вријеме тај број би се могао и додатно повећати.

Нови детаљи акције

Нови детаљи акције "Токио", ево шта је још пронађено осим новца и оружја

Они су осуђени да бораве на улицама без икаквих услова за нормалан живот, а то је посебно тешко за вријеме зимског периода.

„Доласком и снијега и температура које су неповољне за боравак напољу, број корисника се повећа. И нажалост, и ратна дешавања и транзиције, гдје су људи остајали без имовине, без посла, гдје се налазе у веома веома тешком положај“, навео је Винко Лолић, директор Геронтолошког центра Бањалука.

Корисници Прихватне станице требало би у њој да бораве седам дана, али неријетко они ту остану и дуже. Обезбијеђена им је храна, смјештај и љекарски прегледи. Иако међу бескућницима доминирају старији, претежно мушкарци, забрињавајућа чињеница је да помоћ понекад затраже и младе особе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм