Odluka Berlina

50 njemačkih vojnika stiže u BiH

  • Извор: АТВ
  • 08.07.2022. 18:26

Isti dan kada je u Berlinu odlučeno da u BiH stiže 50 njemačkih vojnika, glavna tema bio je i Milorad Dodik. I dok su u njemačkom Bundestagu, za stanje u BiH krivce tražili u njemu, ali i Draganu Čoviću, poslanici su izglasali i rezoluciju u BiH. Zamazivanje očiju njemačkoj javnosti, kaže srpski član BH Predsjedništva.

Ako su krivci za neuspjeh BiH Milorad Dodik i Dragan Čović, zašto je BiH imala najprije građanski rat u kojem se nisu pitali Dodik i Čović, a zatim godine protektorata, u kojima se opet nisu pitali Dodik i Čović, odgovara Dodik. 

"Da Njemačka zaista želi dobro BiH, kako govore, uložili bi svoj uticaj u EU i dali status kandidata BiH. Ovako je lakše pisati bespredmetne rezolucije koje nikome nisu od koristi, osim onima koji se hrane ovakvim međunarodnim aktivnostima, a to su muslimanski nacionalisti", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Očekivano, druga dva člana BH Predsjedništva likuju i zahvaljuju onima koji su Dodika i Čovića nazvali krvicima. Da je njemačka rezolucija rušenje Dejtosnkog mirovnog sporazuma, smatraju u Hrvatskom narodnom saboru. Rušenje i nepoštovanje institucija BiH je i odluka o vojnicima koji stižu u BiH.

"Ova odluka o slanju njemačkih vojnika nije uslijedila na zahtjev nadlženih institucija Bosne i Hercegovine, ali nije uslijedila ni procjena komande EUFOR-a da taj sastav treba proširiti, odnosno povećati dodatnim vojnicima. Dolazak dodatnih vojnika, inicirala je nova Njemačka Vlada", rekla je Dušanka Majkić iz zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost u PSBiH.

O sudbini BiH ponovo su odlučivali stranci. Dodatni vojnici, ali i rezolucija o BiH, političke su odluke, smatraju stručnjaci. 

"Taj odnos Bundestaga prema Srbima i ne čudi. Naročito ako se uzme u obzir da je izvjestilac bio Adis Ahmetović, ali je za istraživanje odnos prema Hrvatima koji se radikalno mijenja. U zemlji tri konstituivna naroda neshvatljivo je da se iz Njemačke favorizuje jedan", rekao je dekan Fakulteta bezbjedosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Milorad Dodik i Dragan Čović u NjemačkomBundestagu okarakterisani su kao nacionalistički političari. Niko se nije bavio bošnjačkim predstavnicima, niti pravima koja se Republici Srpskoj, na nivou BiH, godinama oduzimaju.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.