Građani budnim okom prate dešavanja

Njemački vojnici stigli u BiH

  • Извор: АТВ
  • 16.08.2022. 19:10

Njemačke vojne trupe stigle su na posmatranje stanja u BiH. Njemačka ambasada donirala je danas automobile Obavještajno bezbjednosnoj agenciji BiH. Nijemac Kristijan Šmit, neimenovan i dalje sjedi u Sarajevu, u OHR-u i nameće odluke. Srpski član BH predsjedništva protiv je dolaska njemačkih vojnika, ali i protiv politike i odluka koju donosi njemački Bundestag.

"Njemačka ne samo zbog istorijskih već i aktuelnih pristupa BiH, apsolutno ne može da ima povjerenje nas Srba i Republike Srpske imajući u vidu opet ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu gdje govori da treba promijeniti politički sistem i treba sve koncentrisati na BiH i ukinuti entitete", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Prva grupa njemačkih vojnika stigla je još juče u BiH. Njihovim dolaskom broj zemalja učesnica u misiji EUFOR-a povećala se na 20 članica za posmatranje stanja u BiH, i to ni malo slučajno, pred opšte izbore. 

"Broj osoblja koji će biti raspoređen je maksimalno 50. Očekuje se da ovaj broj osoblja učestvuje u radu EUFOR-a i mreže timova za vezu i posmatranje", rekla je Ketrin Smit, portparol EUFOR-a.

Zanimljivo da ni Zajednička parlamentarna BH komisija za odbranu i bezbjednost o dolasku novih vojnih trupa nije raspravljala. Ministarstvo bezbjednosti na čelu sa Selmom Cikotićem iz SDA bojkotuje komisiju i ne dostavlja im tražene informacije, kaže to za ATV član Komisije Dušanka Majkić. Srbima, kaže Majkićeva, podizanje Njemačke zastave na svom tlu nikada nije bio dobar znak. 

"Sa nestrpljenjem očekujemo kako će biti njihovo ponašanje prema lokalnom stanovništvu, jer oni ne smiju zaboraviti da srpski narod ima snažnu emociju prema svemu što je doživio kroz istoriju od strane njemačkih vojnika i budno će pratiti kako će se ponašati tokom trajanje ove misije i ovog mandata", rekla je Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH

I građani Srpske sa budnim okom će pratiti njemačke vojnike. Već danima šalju poruku o tome šta misle što  njemačka čizma ponovo hoda njihovom zemljom i to naoružani.

"Kako će biti mirotvorci napunili jame pune Srba i kako da ih volimo, nama ne trebaju.", "Imamo svoje trupe, šta će nam tuđe.", "Uvijek se upetljaju tamo gdje treba da se pokrene nešto, to nešto, mi smo već preživjeli", rekli su građani.

Njemačka vojska učestvovala je u misiji EU u BiH od 2004. do 2012. godine. Na insistiranje pojedinih poslanika Bundestaga, 8. jula ove godine, donesena je odluka za raspoređivanje vojnika u BiH, a sve u cilju posmatranja dešavanje u BiH pred opšte izbore i nakon njih.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.