Njihova prva destinacija biće Sarajevo

Njemački vojnici u BiH stižu u utorak

  • Извор: АТВ
  • 14.08.2022. 18:55

Njemački vojnici u BiH stižu već u utorak. Njihova prva destinacija biće Sarajevo, a za početak će ih doći samo dio, dok će ostatak, njih ukupno 50 dolaziti postepeno. Cilj je da do izbora 2. oktobra svi budu na terenu, raspoređeni u BiH, pišu njemački mediji. Da su u Republiku Srpsku dobrodošli – nisu, i da će se osjećati sigurnije uz strane vojnike – neće, jasni su građani.

"Kakva Njemačka, nema sigurnosti ako nemaš svoju vojsku i ljude koji će te braniti. Šta oni brane, pa koga su oni odbranili uopšte? Osim toga, Njemačka je država s kojom smo mi ratovali 2 Svjetska rata, gdje tu povjerenje… Da im kažem da su dobrodošli, ne mogu", "Neka idu u Federaciju brate, ne trebaju nama ovdje, toliko od mene.", "Nemam lijepo iskustvo, ostala sam s godinu dana bez oca i ne volim ih. Tako da neću se osjećati sigurno.", rekli su građani na ovu temu.

Oni dolaze samo pod krinkom očuvanja stabilnosti kako se nemiri iz Ukrajine ne bi prelili u BiH, a glavni cilj im je da se smanji uticaj Rusije na ovom prostoru, kažu iz Saveza logoraša Republike Srpske. 

"Ako mi znamo kroz istoriju koliko su nam oni pomagali i koliko su nam dobra donijeli, onda sigurno nije dobro ni da dolaze sada. Nije to samo što oni dolaze ovdje da bi branili nešto od nekoga, nego je to jednostavno uticaj Njemačke koja nikada nije prestala da ima respiracije prema ovom teritoriju i ovim ljudima", rekao je Anđelko Nosović, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske.

U drugom entitetu strane vojnike dočekuju raširenih ruku. Očigledno je da su stranci uvijek na njihovoj strani, zbog toga i navijaju za njihov dolazak, kaže poslanik Parlamentarne skupštine BiH. Dušanka Majkić još poručuje da je najviše sporan cilj operacije, u kome se navodi približavanje BiH Evropskoj uniji i NATO-u. 

"To je čisti politički cilj koji nije usaglašen na nivou BiH. Šta ima jedna vojna misija sa takvim političkim ciljevima? Znači li to da nas treba puškama utjerivati u NATO, ili treba političkim dogovorima tu temu postići?", rekla je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Od priče da će se narod osjećati sigurnije kada ulicama bude hodala njemačka vojska nema ništa. Mi bismo bili sigurni jedino uz srpsku vojsku, kažu iz Ujedinjene Srpske. 

"Njemačka je ovdje dolazila nekoliko puta, nikad kao prijatelj, tako da ja lično sumnjam u njihovu dobru namjeru. Oni dolaze ovdje da demonstriraju silu, međutim srpski narod je slobodarski narod i mislim da će da prođu kao i svaki put do sada", rekao je Siniša Vidović, predsjednik GO Ujedinjene Srpske u Banjaluci.

To što će se broj stranih pripadnika u BiH povećati na 1.500, iz opozicije nisu komentarisali. Već po ustaljenom režimu, na pozive ATV-a ne odgovaraju. 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм