Planiran za 2023. godinu

Agencija za statistiku BiH ne razmišlja o popisu

  • Извор: Глас Српске
  • 24.12.2021. 08:21

Dosadašnje pripreme za novi popis stanovništva u BiH ne ulivaju previše nade da će taj posao biti obavljen u vrijeme za kada je planiran, 2023. godine.

U prilog tome govori najnoviji dokument Agencije za statistiku BiH, koja je krovna institucija za pitanje popisa stanovništva, u tijesnoj saradnji sa entitetskim zavodima.

O popisu stanovništva i radnjama koje prethode tom važnom poslu za sve u svijetu u izvještaju o radu Agencije za statistiku za 2020, koji je upućen u fazu konsultacija, gotovo da nema ni slova, osim u dijelu koji se odnosi na planirane zakone. Tu je istaknuto da u BiH još nema zakona o popisu, te da taj akt još nije stigao ni do ministara ni poslanika u Sarajevu.

Za demografa Stevu Pašalića, koji je aktivno učestvovao u pripremama i samom popisu 2013, to nije ništa novo, ako se pogleda stanje u kojem je zemlja i problemi koji su pratili i ispratili posljednje prebrojavanje.

"Rokovi se bliže, moguće je stići, ali moramo imati u vidu i da je naredna godina izborna. Nisam optimista, ali znam da nam ne treba popis kao 2013. I ako bude usvojen dobar zakon, pitanje je kakva će biti praksa i želje na terenu. Netačni podaci nam nisu potrebni, ma kome odgovarali", zaključio je Pašalić. 

 U BiH je priča o novom popisu, okvirno planiranom za 2023, otvorena još prošle godine, ali je u startu bilo jasno da će se ponovo dogoditi trka s vremenom i problemima jer su probijeni već prvi dati rokovi.

U Predstavničkom domu Parlamenta BiH je, naime, početkom ove godine usvojena inicijativa kojom je obavezan Savjet ministara da u roku od 90 dana u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o popisu kako bi se popis mogao obaviti najkasnije do 2023. Zahtjev je usvojen glasovima uglavnom bošnjačkih poslanika, dok su poslanici iz Srpske i HDZ-a bili protiv ili uzdržani. Iz SNSD-a je tada poručeno da nisu protiv zakona, ali da to treba da bude posljednja stvar u nizu koje treba napraviti kako bi popis bio obavljen kako treba, a rezultati bili prihvaćeni.

U Agenciji za statistiku BiH su potvrdili ranije za “Glas” da su dobili zadatak da pokrenu aktivnosti na pripremi zakona, da je formirana radna grupa za izradu teksta koju sačinjavaju predstavnici sve tri statističke institucije u BiH. Ne iznoseći puno detalja o dotadašnjim aktivnostima, samo su naveli da je popis državni projekat u kojem je uloga statističkih institucija stručne i tehničke prirode.

Konačnu potvrdu za ulazak u postupak pripreme novog popisa daje Savjet ministara BiH, a vrijeme sprovođenja popisa, budžet i osnovne smjernice za metodologiju rada na popisu i načinu prikupljanja podataka treba da budu definisani novim zakonom.

Poljoprivreda

U Republičkom zavodu za statistiku nedavno su za “Glas Srpske” potvrdili da bi, prema tadašnjim planovima, popis poljoprivrede trebalo da bude u jesen 2023, a tokom 2022. godine pilot istraživanje. U najnovijem presjeku iz Agencije za statistiku BiH su podsjetili da su direktori statističkih institucija u junu 2020. godine donijeli odluku da taj popis bude 2023, metodom “od vrata do vrata” u svim domaćinstvima ruralnih područja.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.