Изазивање хаоса

АТВ ексклузивно: Ко обмањује јавност причом о наоружавању Срба у Сребренику!?

  • Извор: АТВ
  • 20.02.2024. 16:41

На друштвеним мрежама данима се шири аудио снимак у којем аутор позива Бошњаке на опрез јер је добио ”потврђену информацију” о томе како се Срби у Сребренику наоружавају с циљем да ”крену у напад” и изазову оружане сукобе!

Снимак је подијељен је на ”ТикТок” налогу ”Ado_Krajišnik“ @_admir_ervina” и убрзо је постао виралан, те изазвао узнемиреност грађана.

Снимак је привукао пажњу истражних органа који су утврдили да се ради о потпуно неутемељеној и измишљеној причи, која очигледно има за циљ изазивање хаоса и међунационалних сукоба у БиХ. Како сазнаје АТВ иза свега стоји неколицина радикализованих појединаца који су идентификовани и недавно приведени и испитани у СИПА. Са свиме је упознато и Тужилаштво БиХ, чија се реакција очекује.

АТВ ексклузивно сазнаје да је као аутор снимка идентификован Дамир Бегановић (34) из Тузле.


Наиме, он у аудио поруци наводи да је од свог пријатеља Јусуфа Карића, добио ”потврђену информацију” да му је пријатељ Србин из Сребреника показао пушке и муницију и рекао да су српском становништву из Републике Српске послати и подијељени сандуци с наоружањем, те да их ”приморавају да крену у напад” и да очекује да ће доћи до оружаних сукоба. Аутор наводи да су сви Срби морали узети оружје, а они који то нису учинили већ су напустили земљу и одселили се код рођака у иностранство, како би избјегли инциденте.

Досадашња истрага је показала и да је Јусуф Карић стварна особа, те да је настањен у Брчком. Ни један, ни други досада нису пролазили кроз полицијске евиденције као особе склоне вршењу кривичних дјела.


Језиву аудио поруку на ”ТикТоку” је подијелио Адмир Велић (30) из Санског Моста. Судећи по објавама на овој друштвеној мрежи ради се о човјеку спремном за одлазак у рат, јер му је профил препун фотографија са ратном иконографијом. Позирао је у маскирној униформи са оружјем у рукама, дијеливши снимке са ”Хасиног врха” уз стихове ”Ако погинем немој жалити”.

Иако су сви идентификовани и испитани снимак је и даље присутан на ”ТикТоку” и није обрисан. Досада је достигао више од 180.000 прегледа. 

У сијање страха од наоружаних Срба укључили су се и поједини медији из Федерације БиХ, али и професор са Катедре за одбрамбене технологије на Машинском факултету у Сарајеву Берко Зечевић који је за ”Слободну босну” рекао да му мушкарац са аудио снимка звучи уплашено, те да га све подсјећа на стање из 1991. године.

Ћеман пријети Србима, политичко Сарајево ћути

Ћеман пријети Србима, политичко Сарајево ћути

Зечевић сматра и да је формирање Жандармерије у Републици Српској био први индикатор да Милорад Додик ”дугорочно планира да направи паравојну формацију, између полицијских и војних формација, која дјелује на простору Републике Српске и коју може извести на ентитетску границу”. Оцијенио је и да је питање тренутка када ће Додик добити ”миг” од својих стратешких партнера да створи конфедерацију у БиХ. Зечевић ипак на крају закључује да ”рата неће бити”, али ће како каже ”бити инцидената” и будала. 

Подсјећамо да је прије нешто више од мјесец дана јавност била узнемирена и предавањем исламског теолога Мидхата Ћемана, које је објављено на ”ЈуТјубу”, а у којем је отворено позивао на рат у БиХ. И тада су изостале реакције како истражних органа, а од Ћеманових иступа нису се оградили ни Исламска, ни међународна заједница, нити сарајевска политичка сцена.

Скандалозан говор професора Митхада Ћемана:

Скандалозан говор професора Митхада Ћемана: "Питање је само кад ће бити рата“

Остаје да се види како ће реаговати на нови покушај обмањивања јавности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: