Zabrana ulaska Prilepinu u BiH

Bevanda dobio Crnatkov dopis u ponedjeljak, Šarović tvrdi da još nije

  • 29.08.2018. 14:13

Član Izvršnog obavještajnog odbora i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Mirko Šarović tvrdi da nije dobio dopis kojeg je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak uputio 24. avgusta povodom uskraćivanja prava na ulazak u BiH državljaninu Ruske Federacije Zaharu Prilepinu.

"Još nisam upoznat i nisam dobio pismo ministra Crnatka. Ne znam šta je u njemu a sva pitanja oko Izvršnog obavještajnog odbora u nadležnosti su predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića", naveo je Šarović u izjavi Srni. 

Međutim, iz Kabineta zamjenika predjedavajućeg Savjeta minsitara Vjekoslava Bevnde, koji je takođe član Izvršnog obavještajnog odbora, Srni je potvrđeno da je Crnatkov dopis u vezi sa ovim postupkom dostavljen u ponedjeljak 27. avgusta. 

On je naveo da kad je riječ o uskraćivanja prava na ulazak u BiH državljaninu Ruske Federacije Prilepinu nema drugih informacija. 

Iz Ministarastva inostranih poslova BiH ranije je saopšteno da je ministar Crnadak 24. avgusta u dopisu od Izvršnog obavještajnog odbora zatražio dostavljanje svih raspoloživih informacija u vezi sa postupkom donošenja odluke o uskraćivanju prava na ulazak u BiH Zaharu Prilepinu, kao i informaciju o usklađenosti ove odluke sa važećim zakonodavstvom BiH. 

Crnadak je u dopisu ukazao na važnost dobrih odnosa izgrađenih na uzajamnom povjerenju između BiH i Ruske Federacije. 

Ambasada Ruske Federacije u BiH još čeka zvaničnu infomaciju od nadležnih u BiH povodom uskraćivanja prava na ulazak u BiH ruskom državljaninu Zaharu Prilepinu. 

U Ambasadi Ruske Federacije u BiH Srni je danas rečeno da su u kontaktu sa nadležnim institucijama u BiH, ali da do sada nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju koja bi se odnosila na razloge zabrane ulaska Prilepina u BiH. 

Ruskom piscu Prilepinu u četvrtak, 23. avgusta, zabranjen je ulazak u BiH, navodno, iz bezbjednosnih razloga. 

U obrazloženju rješenja o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu, koje je u posjedu Srne, navodi se da njegovo prisustvo na teritoriji BiH "predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH". Ovu naredbu donijela je OBA 26. marta. 

Prilepin je savremeni ruski pisac, a njegove knjige uključene su u program ruskih humanističkih fakulteta. 

Ruski pisac trebalo je da učestvuje na književnoj večeri u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.