Brisel

BiH dobila zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a

  • 05.12.2018. 13:08

U Briselu je danas BiH dobila zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a.

Inače, MAP je NATO-ov program savjetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO savezu.

Ministri su posebno istakli da se vlasti što prije moraju formirati.

– Sa Srbijom imamo veoma raznovrstan program saradnje i on se stalno uvećava, veoma smo zadovoljni odnosima s tom zemljom. Nedavno smo imali velike manevre u Srbiji i u oblasti pomoći od prirodnih katastrofa. NATO je zabrinut dijalogom koji se vodi u Srbiji kad je Alijansa u pitanju. Taj dijalog se temelji i na neistinama pa će NATO intenzivirati informacione aktivnosti da te neistine demantuje. Mi poštujemo neutralnost Srbije. Do te zemlje je da odluči u kom će pravcu ići, ali smo veoma ponosni odnosima koje imamo s Beogradom – kazano je danas novinarima.

Tema razgovora bio je dijalog Prištine i Beograda. Brinu nas povećane tenzije, uvedene tarife koje su štetne jer ne pomažu atmosferi i postizanju dogovora i rješenja.

– Stvaranje vojske Kosova mora biti u skladu s ustavom i u tijesnoj koordinaciji s NATO-om. Ako se vojska Kosova formira na drugi način, ponovo ćemo razmotriti svoje odnose s kosovskim bezbjednosnim snagama – rekao je visoki zvaničnik NATO-a na brifingu za novinare.

NATO očekuje da BiH u okviru ANP provede reforme u oblasti odbrane i bezbjednosti i da radi na reformi pravosuđa.

Mora se riješiti korupcije i o tome razgovaramo s vlastima BiH.

– Nadamo se i da će konačno odgovoriti i na dodatna pitanja EU, očekujemo i reformu obavještajnog sektora u BiH. No, BiH je tek na početku i nije blizu ulaska u NATO zato se o tome razgovara. Fokus je na profesionalizmu i civilnoj kontroli obavještajnog sektora. Na tome radimo zajedno s EU. BiH treba odlučiti kada će i kako to uraditi, nikoga ne tjeramo. No, BiH je do sada uradila jako puno na ovome. Imamo dugu istoriju saradnje s BiH i u Sarajevu znaju šta očekujemo. Dakle, neće biti nekih spektakularnih iznenađenja za BiH u ovoj našoj ponudi da nam dostave svoj prvi ANP – rečeno je novinarima u Briselu.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм