Namećenjem se krši povelja Ujedinjenih nacija

Blagojević: Podnijeti tužbu protiv pojedinih članica PIK-a

  • Извор: АТВ
  • 22.04.2022. 19:56

Nijedna država nema pravo da u BiH bilo šta nameće. Ako to čine, krše povelju Ujedinjenih nacija. Takvim ponašanjem povrjeđuju suverenitet BiH, tvrdi profesor ustavnog prava. Zato, poručuje Milan Blagojević, bh. Predsjedništvo ima pravo da podnese tužbu protiv pojedinih članica PIK-a Međunarodnom sudu pravde. Objašnjava Blagojević da Sud to ne bi mogao odbiti, jer bi time povrijedio Povelju UN-a.

“Ukoliko to u Predsjedništvu ne htjednu bošnjački i hrvatski član da prihvate, pa Srbija, takođe, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i potpisnik tog sporazuma, kao država može da tuži sve ostale države za povredu Dejtonskog mirovnog sporazuma i za povredu Povelje UN-a na štetu suvereniteta BiH”, Milan Blagojević, profesor ustavnog prava.

Da se okonča njihovo protivpravno ponašanje i OHR, priželjkuju građani Republike Srpske.

 “I treba ih tužiti, i Britaniju i Ameriku. Sve su ovo one skrivile.”

“Suština je da postoji jedna sila koja hoće da se održi. Sistem im ne valja, odnos im ne valja. Nije to za nas, moramo izdržati.”

 “Ja mislim da treba. Treba, to je stvarno navalilo baš da nas unište”, kažu građani Srpske.

Tako bi se vidjelo da postoji dosluh između bošnjačkih političara i pojedinih članica PIK-a, kao i tzv. visokog predstavnika. Upravo tužbom bi bio okončan zlokobni period tiranije tzv. Savjeta za implementaciju mira, tvrdi Blagojević. 

"SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i da ne nabrajam dalje, povređuju suverenitet i političku nezavisnost BiH koje su temeljne vrijednosti zagarantovane svakoj državi članici UN-a, Poveljom UN-a", smatra Blagojević.

Protivpravno su se ponašali i bivši visoki predstavnici. Kristijan Šmit je otišao korak dalje. Predstavlja se kao visoki predstavnik, iako ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a kao što je to bio slučaj sa njegovim prethodnicima.


  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.