Dom naroda FBiH

Bradara i Kormak o izbornim reformama

  • 29.06.2018. 15:35

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara ukazala je tokom susreta sa ambasodorom SAD u BiH Morin Kormak na činjenicu da je Vlada FBiH krajem januara jednoglasno dala negativno mišljenje na Zakon o izbornim jedinicama da bi nakon toga svoj stav promijenila u pozitivan iako na sjednici nije bilo hrvatskih funkcionera.

U saopštenju Doma naroda Parlamenta FBiH navodi se da je Bradara tokom sastanka istakla da ni prilikom usvajanja Zakona u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nije bilo hrvatskih poslanika. 

Sastanak je inicirala ambasador Kormak s ciljem detaljnijeg upoznavanja s radom Doma naroda. 

Tema sastanka bile su i izborne reforme, a Bradara je ambasadora osim o usvojenim aktima, načinu funkcionisanja Doma, parlamentarnoj većini upoznala i o procedurama na kojima su bazira saradnja dva doma Federalnog parlamenta, a koji se naravno primjenjuju i na trenutno najaktuelniji - Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata Parlamenta FBiH. 

Ona je ponovila i ranije iznesene stavove da problema oko zakazivanja sjednice s njene strane nikad nije i neće biti, ali da se na nivou FBiH ne može donijeti izborni zakon koji bi bio suprotan Izbornom zakonu BiH. 

Ona je ukazala i da je prema presudi Ustavnog suda mjesto za izmjene Izbornog zakona upravo Parlamentarna skupština BiH.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм