Огласили се након закључка Владе Српске

ЦИК БиХ: Све изборне комисије дужне поступати независно и непристрасно

  • Извор: Агенције
  • 08.04.2024. 14:13

Из Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ саопштено је да су "све изборне комисије, као и бирачки одбори дужни поступати независно и непристрасно, поштовати Устав и законе БиХ, те вјерно и савјесно обављати додијељене дужности".

Из ЦИК-а су навели да "од свих чланова изборне администрације очекују законито и професионално поступање, које није у служби политичких интереса и захтјева, ради законите припреме, организације и спровођења локалних избора 2024. године".

"Подсјећамо да је чланом 2.9 Изборног закона БиХ, између осталог, прописана искључива надлежност ЦИК-а БиХ да координише, надгледа и регулише законитост рада свих изборних комисија и бирачких одбора", саопштено је из ЦИК-а.

Бјелица-Прутина: Не може бити захтијевања оставке од стране владе било којег ентитета

Бјелица-Прутина: Не може бити захтијевања оставке од стране владе било којег ентитета

У саопштењу је истакнуто да "Изборним законом БиХ није предвиђена било каква улога других изборних комисија у спровођењу овлаштења ЦИК-а нити могућност ове институције да овлаштења пренесе на било коју другу изборну комисију".

Влада Републике Српске саопштила је у суботу, 6. априла, да је неприхватљиво наметање измјена и допуна Изборног закона БиХ од самозваног високог представника у БиХ и позвала све чланове органа за спровођење избора из Српске да поднесу оставке на дужност.

Новаковић Бурсаћ: На сцени фабриковање кризе с циљем изазивања интервенционизма

Новаковић Бурсаћ: На сцени фабриковање кризе с циљем изазивања интервенционизма

"Изражавајући опредјељење за потпуно поштовање и досљедну примјену међународног права, Општег оквирног споразума за мир у БиХ и Устава Републике Српске, став Владе Српске је да се закони могу мијењати само у парламентарном поступку", наведено је у саопштењу.

Влада је задужила Министарство управе и локалне самоуправе да овај закључак достави Савезу општина и градова Републике Српске и органима јединица локалне самоуправе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм