Nije im sporan

CIK priznao sporni glas za Dom naroda

  • Извор: АТВ
  • 05.12.2022. 19:05

Peti srpski delegat iz Republike Srpske biće izabran žrijebom. Glasački listić koji je Narodna skupština proglasila nevažećim za Centralnu izbornu komisiju nije sporan. Po njima, listić nije nevažeći po odredbama Izbornog zakona i nije suprotan uputstvu na glasačkom listiću.

O tome da li će peti delegat u Domu naroda biti SNSD-ova Snježana Novaković Bursać ili PDP-ov Nenad Vuković odlučiće čista sreća. Milorad Dodik kaže da će, u roku od 24 časa, biti podnesena žalba nadležnom sudu i krivične prijave protiv svih članova CIK-a BiH koji su, kaže, danas prekršili zakon i zloupotrijebili službeni položaj kako bi nanijeli štetu jednom političkom subjektu.

"Prevršilu su svaku mjeru imajući u vidu da su međunarodni standardi potvrdili da je važeći listić,oni imaju svoje mišljenje ovdje nema ni “P” od pravne države", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Da CIK-ovo nije da mijenja odluke Parlamenta Srpske nego da izda potvrde izabranim delegatima, poručuje i Nenad Stevandić. Usudili su se, kaže, da mijenjaju odluke Parlamenta i tumače šta je koji glasač htio da kaže.

"Nesporno je da je taj materijal koji je poslat CIK-u poslat je na potvrdjivanje da bi se izdali sertifikati a ne da se CIK usudjuje da mijenja odluke NSRS ili da tumači šta je koji glasač htio da kaže ne glasajući na predviđeno mjesto nije se glasalo na predvidjenom mjestu i tu završava sva priča", rekao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Nevežeći listić objavili su i mediji i toliko je jasno da je onaj ko je glasao dijagonalno precrtao, a ne zaokružio, PDP - poručuje profesor Ustavnog prava Milan Blagojević. To je kaže jasan znak da glasač time izražava svoje nezadovoljstvo prema toj stranci i glasa protiv nje, a ne da glasa za nju. Da je CIK-ov potez je pravno nasilje-poruka je i savjetnika predsjednika Republike Srpske Milana Tegeltije.

"Odluka CIK-a je čisto i brutalno pravno nasilje! Ovakav CIK mora biti smijenjen! Ovo što oni rade nema veze sa pravom! Bestidno!!!", rekao je savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija.

Protiv odluke su glasali članovi komisije Vlado Rogić i Irena Hadžiabdić. Žalbu na ovu odluku je moguće uputiti Apelacionom sudu BiH.

Тагови: