Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH

Cikotić u posjeti Unsko-sanskom kantonu: Ima plan za migrantsku krizu

  • 11.08.2020. 19:11

Vlastima Unsko-sanskog kantona stiglo je još jedno obećanje sa nivoa zajedničkih institucija u vezi migrantske krize. Od Selme Cikotića, ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, stiže uvjeravanje da ima plan za kvalitetnije upravljanje migrantskom krizom.

Potrebno je kadrovski ojačati granični pojas u dijelu gdje migranti najčešće ulaze, rekao je Cikotić i objasnio da bi podrška tome trebalo da stigne od evropskih i domaćih institucija. To se do sada već čulo a kada je riječ o novom planu i mjerama, njihovi detalji su ostali nejasni. 

"Taj plan sadrži sedam prioriteta, 21 mjeru i 116 aktivnosti. Mi smo dogovorili određene mehanizme neposrednije, konkretnije koordinacije i saradnje između kantonalnih i gradskih institucija koje se bave ovim pitanjima sa institucijama na nivou BiH", rekao je Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Efekti tog plana mogli bi da budu vidljivi za nekoliko sedmica i mjeseci. Šta za tako kratko vrijeme može da se uradi, a nije moglo za proteklih nekoliko godina koliko teret migrantske krize lomi kičmu Unsko- sanskom kantonu, pitanje je koje ostalo bez odgovora. Konstatovano je da ne podnose svi jednako teret krize i da sve institucije ne učestvuju jednako u smanjenju njenih posljedica. Samo neka rade svoj posao i konačno krenu da riješe ovaj haos, poruka je kantonalnih i gradskih vlasti. 

Pod hitno, čulo se, potrebno je povećati nivo bezbjednosti stanovnika. 

Da su migranti prije svega veliki bezbjednosni problem poručuju danas i iz MUP-a USK. Kažu da skoro 80 odsto krivičnih djela na njihovom terenu počine upravo migranti. 

Konstatno pristižu, ovdje nema dovoljno kapaciteta za njihov smještaj i neminovno je da dolazi do ugrožavanja bezbjednosti, kažu u policiji. 

"Među krivičnim djelima imamo najteža krivična djela, kao što su ubistvo, pokušaj ubistva, nanošenje teških tjelesnih povreda, razbojništva i preko 600 incidentnih situacja u kojima je policija morala intervenisati", istakao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK. 

Prema posljednjim informacijama, na području USK trenutno ima oko 7.200 migranata. Tri i po hiljade ih je u objektima namjenjenima za njihov smještaj dok su ostali na ulicama. Kamp u srpskom selu Lipa zamišljen kao rješenje problema postaoje samo mjesto usputnog boravka i odmora migranata koji svakodnevno bježe iz tog kampa odakle kreću u nove pokušaje u ilegalnog prelaska granice. 
 

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм