Deminiranje

Čišćenjem korita rijeke Une od zaostalih mina još jednom potvrđena aktivna saradnja sa Češkom Republikom

  • Извор: АТВ
  • 25.04.2023. 19:55

U okviru ekspertne misije za deminiranje Ronilački tim Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike u saradnji sa pripadnicima RUCZ Srpske i ronilačko-pirotehničkog tima FUCZ izviđali su, izvlačili i uništavali neeksplodirana ubojna sredstava i municiju iz kanjona rijeke Une, na lokaciji Crnog jezera na području Bosanske Krupe.

Današnjim aktivnostima prisustvovala Ivana Hvalsova, ambasador Češke u BiH.

Posebno ih raduje, kako kaže, što u ovim aktivnostima učestvuju timovi iz Srpske i FBiH.

- Drago mi je što imam priliku, ponovo da posjetim kolege iz Češke, Republike Srpske i FBiH. Za mene, ovo je velika radost, kada vidim da kolege zajedno rade na deminiranju ispod vode što je jako korisno za lokalno stanovništvo i za sve. Drago mi je što vidim da su svi u prijateljskim odnosima. Una je prelijepa rijeka, ima veliki potencijal za razvoj turizma. Mnogo znači kada možemo doprinijeti njenom poboljšanju - ističe Hvalsova.

Iz MUP-a Češke kažu da je do sada izvađeno preko pet tona eksplozivnog materijala iz rijeka.

- Ovaj projekat traje više od 10 godina te mi je drago da možemo doprinijeti bezbjednosti vodnih tokova BiH. Želimo da ova rijeke, ali i mnoge druge, budu sigurne za sve one koji žele da uživaju u njima. Pomagaćemo i u narednom periodu. Do sada smo izvadili pet tona eksplozivnog materijala - poručio je general Tomaš Lerh.

- Nismo imali značajne kapacitete u ronjenju, međutim, dolaskom ekipe iz Češke iz tamošnjeg MUP-a, ljudi su prepoznali u oba entiteta kvalitet. Mi smo u međuvremenu postigli značajne kapacitete. Srećni smo što imamo formirane timove koji mogu krenuti u sertifikaciju po evropskim standardima. Saradnja RUCZ Srpske i FUCZ su na velikom nivou“, kazala je Milana Škipina, šef odsjeka za međunarodnu saradnju i koordinaciju u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Predstavnik ronilačke službe iz Bosanske Krupe, Tarik Halkić, kaže da Krupa mora biti sigurna sredina.

- Mi smo domaćini nekoliko godina ovoj humanoj misiji. Bosanska Krupa mora biti sigurna sredina, to je cilj. Projekat čine češka policija, RUCZ Srpske, FUCZ i nas kao lokalne sredine - kaže Halkić.


Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм