Srpski član Predsjedništva

Cvijanović: Građani Srpske imaju pravo na proteste, niko iz FBiH ih ne može spriječiti

  • Извор: СРНА
  • 01.09.2023. 11:42

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da građani Republike Srpske imaju pravo na proteste i skupove podrške, jer je Srpska demokratsko društvo u kojem svi mogu da iskažu mišljenje i u tome ih niko iz FBiH ne može spriječiti.

"Sve se radi u skladu sa zakonom i zato osuđujem prijetnje koje dolaze iz FBiH, odnosno od ministra unutrašnjih poslova (Rame Isaka)", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da, kada treba da bude pokazana demokratija u FBiH, onda je nema.

"Ne znam zašto bi bio problem da Udruženje Srba iz FBiH organizuje proteste u Federaciji. U FBiH su mogle da protestuju različite političke partije, dolazili su ispred zgrade OHR-a, pravosudnih institucija i očito je da za blokadu protesta Srba postoji politički cilj", navela je Cvijanovićeva.


Ivetić: Podrška Dodiku, unitarna BiH je nemoguća

Ivetić: Podrška Dodiku, unitarna BiH je nemoguća

Ona je ocijenila da je važno što će Udruženje Srba iz FBiH i građani Srpske raditi ono što misle, a to znači da ako žele da protestuju, onda će tako i biti.

"Očekujem da će danas građani uspješno poslati poruku svima koji nas ovdje decenijama maltretiraju i traže da pužemo i budemo što jesmo i nismo. Pokazuje se da institucije pravosuđa BiH, koje nisu predviđene Ustavom nego nametnute, često donose političke odluke, a ne pravne", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da u Ustavnom sudu BiH rade tri stranca što pokazuje da BiH nema suverenitet i ne može da se oslanja na sopstvene kapacitete.

"Kada pogledamo odluke ovog suda vidljivo je da su politički motivisane i da nemaju veze sa Ustavom koji treba da štite. Upustili su se u avanturu kreiranja zakonskih i ustavnih rješenja. I zato građani imaju pravo na proteste i niko iz FBiH ih ne može spriječiti", zaključila je Cvijanovićeva.


RyanAir ukida tri linije sa banjalučkog aerodroma

RyanAir ukida tri linije sa banjalučkog aerodroma

Sarajevska policija zabranila je održavanje za danas najavljenog protesta Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog "neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga".

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH nakon toga je pozvao građane u Republici Srpskoj da se danas okupe na ranije najavljenim lokacijama u Republici Srpskoj radi podrške institucijama Srpske.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović podnio je 24. avgusta zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović izjavio je juče Srni da Srbi, uprkos zabrani, neće odustati od mirnog okupljanja u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Milošu Lukiću protiv kojih je podignuta optužnica, te pozvao Srbe da danas u 18.00 časova dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Podršku Dodiku i Lukiću pružili su predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i brojnih nevladinih organizacija koji su najavili prisustvo protestima, kao i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj.

Пратите нас и путем Вибера