ATV

Српски члан Предсједништва

Цвијановић: Процес против Додика - суђење самој БиХ

 • 06.12.2023. 14:46

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић оцијенила је да процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика пред Судом БиХ представља суђење Уставу БиХ и самој БиХ.

Цвијановићева је новинарима у Сарајеву изјавила да су процес против Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића покренули они који не желе добро БиХ и који мисле да се може учинити све силом, а не на законом прописан начин.

Додик: Шмит и сам рекао да није потврђен, он и Марфи загорчавају живот овој БиХ

Додик: Шмит и сам рекао да није потврђен, он и Марфи загорчавају живот овој БиХ

Она је након одгађања данашњег рочишта против Додика и Лукића, рекла да се након прве реченице која се чула у судници да је предсједник Републике Српске општужен за непоштоване одлука Кристијана Шмита, којег они зову високи представник, човјек наведе на размишљање - да ли је тако нешто могуће!?

"Мислим да је Српска са својим представницима у републичким институцијама и у зајендничким органима БиХ у суштини једини политички елемент у оквиру БиХ који стоје на бранику демократије и демократичности принципа у којим мора да постоји одговорност домаћих институција, да су изабране на изборима, да су одговорне својим грађанима, а неком намјеснику, поготово ако, као Шмит, није прошао процедуру прописану међунардоним правом и Дејтонским споразумом", навела је Цвијановићева.

Тадић: Суђење Додику и Лукићу најзначајније суђење у 21. вијеку

Тадић: Суђење Додику и Лукићу најзначајније суђење у 21. вијеку

Чак и да Шмит прошао прописану процедуру, наглашава Цвијановићева, Дејтонски споразум и Анекс 10 нису му дали право да намеће законе, доноси одлуке у којима ће мијењати систем, па ни да суспрпендује Устав, као што је урађено на Федерацији БиХ /ФБиХ/, када је на 24 часа то учинио високи представник да би формирао власт.

"Није му дало право да мијења Кривични законик да би рекао `Онај ко мене не поштује одлази у затвор` и да се провуче кроз ово суђење. Сматрам да ми овдје улазимо у расплет када је у питању БиХ, зато што ово јесте суђење Уставу БиХ и БиХ, дубоко сам у то убијеђена", нагласила је Цвијановићева.

Рочиште у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића одгођено је данас пред Судом БиХ након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у надлежни суд у Бањалуци.

Одбрана је на ову одлуку најавила жалбу, а поступак ће бити настављен зависно од одлуке Апелационог вијећа.

Пред Судом БиХ за данас је било заказано рочиште у предмету против Додика и Лукића по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Додик и Лукић су 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.