Iako su ispunili sve uslove konkursa

Đaci iz BiH u Sloveniji umjesto dobrodošlice dobili odbijenicu

  • Извор: АТВ
  • 06.09.2021. 19:03

Umjesto dobrodošlice, odbijenica, tako su završili đaci generacije iz BiH koji su se prijavili na slovenačke fakultete. Tamo su im dali riječ da će sigurno moći upisati medicinske fakultete, onda ih zavlačili preko pola godine. Mada su ispunili sve uslove konkursa, pred sam kraj upisnih rokova, javili su im da su ta mjesta zauzeli Slovenci bez slovenačkog državljanstva. Tako će oko 120 najboljih u svojoj generaciji, sada za vršnjacima kasniti godinu dana. Ivana iz Čelinca i Džan iz Bugojna kažu da ih je na samom početku obrazovanja dočekala diskriminacija.

"Oni su rekli da je to jedna vrsta više sile, tj. odluka Vlade Slovenije da tako naprave studentima. Mi smo mislili da su uslovi konkursa, zapravo i jesu bili raspisani takvi, da nam je potreban samo uspjeh i B2 sertifikat, a ne neka krva zrnca koja mi ne posjedujemo", rekao je Džan Haračić iz Bugojnog.

“Oni su rekli da ukoliko svi, svi oni koji imaju maksimalne bodove, oni će biti primljeni, jer nemaju na osnovu čega sada oni da odluče” rekla je Ivana Pejić iz Čelinca.

“Ako su oni već to znali evo od marta, oni su nama tada mogli to da kažu da će jednostavno ta mjesta namijeniti Slovencima bez slovenačkog državljanstva i mi bismo se tada pripremali za prijemne u našim državama. Eto sada nemamo nekakvih opcija” dodaje ona.

Žalosno je što jedna zemlja koja se kune u demokratiju, krši prava onih čija im nacija ne odgovara. Zašto je tako - odgovore traže i oni koji se bore za prava bh državljana u Sloveniji. Mada i oni teško uspjevaju doći do njih.

“To se još nije dešavalo. Mogu samo da nagađam priču da se ne znam ko odlučio, iz ne znam kog ministarstva da da preferenciju Slovencima bez slovenskog državljanstva. Na osnovu čega, ne znam. Na osnovu nacionalnosti? Ali kada počneš da gledaš studijski proces samo kroz pasoš, onda je to problem”, rekao je Goran Lukić iz društva Radničkog savjetovališta iz Slovenije.

Pisali su i svim nadležnim institucijama u BiH. Od tri člana Predsjedništva, dobili su odgovor samo od jednog. Iz kabineta srpskog člana tražili su im sve informacije kako bi mogli odmah reagovati.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)