Министар спољних послова Србије

Дачић: Ванредна сједница СБ УН о БиХ, на захтјев Русије, највјероватније 30. априла

  • Извор: Спутник Србија
  • 28.04.2024. 11:58

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће ванредна сједница Савјета безбједности Уједињених нација о БиХ, на захтјев Русије, највероватније бити одржана 30. априла

Дачић је додао да је Русија тражила заказивање хитне сједнице Савјета безбједности о БиХ.

"И највјероватније ће бити како ствари стоје од ноћас. Словенија је то оспоравала, а Малта тражи затворену сједницу - да ли ће бити, неће бити. У мају се очекује редовна сједница Савјета безбједности о БиХ", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да ће, према информацијама од ноћас, сједница бити 30. априла и да ће се обратити, највјероватније онлајн, ако не добије визу, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Коме је било до рата:

Коме је било до рата: "Договор са Србима пропао након телеграма из СДА"

Додао је да ће вјероватно неко говорити са муслиманске стране из БиХ, али да се још не зна ко.

"Онда ће бити редовна сједница о БиХ вјероватно средином маја", рекао је Дачић за ТВ Прва.

Истакао је да је резолуција о Сребреници сада у процедури разматрања и да је успјех Србије што је успјела да се о овој теми ипак поразмисли.

"Мислим да би највећи број земаља волио да то уопште не буде сада на дневном реду. Чак и они који су спонзорисали ову резолуцију се налазе у незгодном положају како да се изјасне, што је доказ да је то један апсолутно непромишљени политички гест који очигледно има друге неке скривене намјере. То су намјере очигледно везане за притисак на Србију, као независну земљу која води самосталну спољну политику, која се базира на нашим националним и државним интересима", рекао је министар.

Зуроф: Не треба подржати резолуцију о Сребреници

Зуроф: Не треба подржати резолуцију о Сребреници

Дачић је поновио да ово питање око резолуције о Сребреници може да изазове велику нестабилност у региону и да је потпуно контрапродуктивно.

"Они сигурно неће одустати од те резолуције, осим ако не буду приморани од стране оних који су јој предложили ту резолуцију. Мислим, Њемачка сигурно неће одустати, али можда ове неке друге земље. Неће бити 2. маја, а када ће бити, видјећемо. Ми ту борбу настављамо", нагласио је Дачић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска