Emitovan 9.11.

Demanti Centralne banke BiH na prilog ATV-a

  • Извор: АТВ
  • 10.11.2021. 19:00

Centralna banka BiH objavila je demanti povodom priloga ATV-a koji je emitovan u Centralnim vijestima 9. novembra ove godine, “Rezovi po srpskom kadru: ’SDA privatizovala Centralnu banku BiH’”.

Demanti Centralne banke prenosimo u cjelosti bez izmjena:

“Ovim putem zahtijevamo objavu demantija, zbog iznošenja netačnih informacija o poslovanju Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), a koje su objavljene na Atv-u, u sklopu informativne emisije „Centralne vijesti“ dana 09. 11. 2021. godine, u večernjim satima.

Naime, apsolutno sve objavljene informacije, od početka do kraja emitovanog TV priloga su netačne, neutemeljene, neprovjerene, a takvim načinom rada možete značajno uticati na reputaciju CBBiH.

Prije svega, ne postoji „tehnički mandat“, niti je tačna informacija da „tehnički mandat guvernera ističe sutra“, tj. danas. Zbog općepoznate političke situacije u zemlji i blokade rada institucija, po prvi put od postojanja CBBiH Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije imenovalo članove Upravnog vijeća. Kako smo vam već odgovorili 29.10.2021. godine, na upit koji ste nam dostavili,  na sjednici Upravnog vijeća CBBiH koja je održana 10.8.2021. godine, imajući u vidu, pored ostalog, odredbe relevantnih zakona koji osiguravaju kontinuitet poslovanja CBBiH i institucija Bosne i Hercegovine, Upravno vijeće CBBiH je zauzelo stav da je neophodno omogućiti nesmetano izvršavanje zakonske uloge, osnovnih zadataka i funkcija CBBiH, u skladu sa Zakonom o CBBiH i njenim važećim aktima, dok Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ne izvrši imenovanje novog saziva Upravnog vijeća. Kontinuitet rada i poslovanja CBBiH podrazumijeva i rad Upravnog vijeća i poziciju guvernera, kao jednog od članova i predsjedavajućeg Upravnog vijeća, te glavnog izvršnog funkcionera CBBiH. 

Dakle, CBBiH faktički bez Upravnog vijeća i guvernera nema upravljačke strukture i ne može izvršavati svoje zakonske obaveze i to je razlog donošenja ovakvog zaključka. Naglašavamo da je apsolutno neprihvatljivo ostaviti Centralnu banku Bosne i Hercegovine, kao instituciju od državnog značaja, važnu i za sve građane Bosne i Hercegovine, bez osiguranog kontinuiteta poslovanja i izvršavanja njenih zakonskih nadležnosti. To nije nikakvo pravdanje potrebama građana, a ukoliko vaš novinar koji je autor priloga ne razumije značaj krovne monetarne institucije u državi, bez čijeg bi funkcionisanja negativne posljedice itekako trpio i ekonomski i monetarni sistem zemlje, druge finansijske institucije, a naročito građani, onda nema potrebe ni da mi to dodatno elaboriramo.

Informacije iznesene od strane bivše viceguvernerke gđe Lakić, su u najmanju ruku degutantne, s obzirom na to da javno iskazuje nezadovoljstvo jer joj se za vrijeme trajanja mandata nisu dodijelili službeno vozilo i vozač, a što su beneficije koje u ovoj instituciji ne uživa ni guverner CBBiH. Donekle razumijemo njene stavove, s obzirom da joj nije pošlo za rukom da nakon isteka četverogodišnjeg mandata na poziciji viceguvernera, i nakon što je 2 godine prije toga provela na poziciji direktora Glavne banke RS, protivno propisima dobije radno mjesto na neodređeno, kao ni da ostvari pravo na „bijeli hljeb“ a što je također u nekoliko navrata zahtijevala. Gospođa Lakić, za vrijeme trajanja svog mandata, odsustvovala je sa radnog mjesta, po raznim osnovama, više od 300 radnih dana, kada je organizovana adekvatna zamjena zbog njenog odsustva. Na isti način organizuju se zamjene za upražnjena radna mjesta i danas. Takođe, osim što je imala mogućost upotrebe službenog vozila i usluge vozača, ista je primala naknadu za korištenje privatnog vozila u službene svrhe, troškove goriva, a cijelo vrijeme trajanja mandata imala je obezbijeđen smještaj o trošku banke, naknadu čak i za troškove parkinga, naknadu za odvojeni život, pravo na reprezentaciju i uživala je sve druge beneficije. Zbog svog, nerijetko neprofesionalnog odnosa prema poslu, postojali su čak i zahtjevi za njenu smjenu s pozicije viceguvernera i prije isteka mandata.

Iz navedenih razloga nalazimo nepotrebnim da dalje komentarišemo njeno neetično i neprofesionalno kritiziranje našeg rada, s obzirom da za takvo postupanje nema nikakav kredibilitet.

Što se tiče imenovanja „srpskog kadra“, prije svega želimo istaći da je terminologija i razvrstavanje stručnih i školovanih kadrova u CBBiH isključivo po nacionalnom prefiksu, nebitno o kojoj nacionalnosti je riječ, nešto što CBBiH oštro osuđuje, jer je ovakvo postupanje neprofesionalno i neprihvatljivo, a i predstavlja određeni vid diskriminacije. 

U potpunosti je netačna i informacija kako „od kako je stigao Senad Softić mahom zapošljava Bošnjake, mjesta se nađe i za Hrvate, za Srbe ga nema“. U CBBiH trenutno nacionalna struktura zaposlenih odražava nacionalnu strukturu stanovništva Bosne i Hercegovine prema popisu stanovništva, što je i naša zakonska obaveza. Svi imaju apsolutno jednaka prava prilikom konkurisanja i zapošljavanja u CBBiH, bez ikakve razlike.

Netačne su i informacije o održavanju „tajnih sjednica“ Upravnog vijeća. Sjednice se održavaju po redovnoj proceduri, u potpunosti u skladu s internim propisima i Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine. 

Netačan je i podatak da je imenovan v.d. glavnog internog revizora. Naš službenik, Edis Kovačević, imenovan je na sjednici Upravnog vijeća održanoj 10.08.2021. godine, na upražnjeno mjesto zamjenika glavnog internog revizora, nakon što je prethodni službenik, koji je obavljao tu funkciju, stekao uslove za starosnu penziju. Mjesto glavnog internog revizora u CBBiH još uvijek nije popunjeno.

Imajući u vidu da je glavni fokus ovog priloga, izostanak imenovanja „srpskih kadrova“ na ključnim pozicijama u CBBiH, želimo istaći da i zakonska procedura a i dosadašnja dugogodišnja praksa kada su u pitanju imenovanja, predviđa imenovanje uz odobrenje Upravnog vijeća CBBiH, a svakako su se uvažavali i prijedlozi članova Upravnog vijeća iz reda srpskog naroda. Kao što smo vas ranije već informisali, konsultacije u vezi s novim imenovanjima su u toku.

Zbog svega navedenog, ukazujemo još jednom na neprofesionalno i subjektivno izvještavanje o CBBiH od strane vaše TV kuće, te vas molimo da ubuduće CBBiH ne koristite kao primjer poligona na kojem se vrše politički obračuni, jer CBBiH nije institucija koja se bavi ovakvim stvarima, u potpunosti je nezavisna i nastoji svoju stabilnost održati i u ovako, u političkom smislu, izuzetno komplikovanim vremenima, na što smo naročito ponosni. U našem radu, na prvom mjestu su nam integritet, stabilnost i povjerenje i molimo vas da se suzdržite od nastojanja da to narušite. 

Molimo vas da ovaj demanti objavite u cijelosti, bez intervencija u tekstu”, navedeno je u demantiju.


Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)