Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Džaferović i Komšić opstruišu gradnju gasovoda i aerodroma Trebinje

  • Извор: АТВ
  • 22.07.2022. 18:24

Šefik Džaferović i Željko Komšić nastavljaju sa opstrukcijama energetskih i infrastrukturnih projekata za Republiku Srpsku. Ni danas, na sjednici Predsjedništva nisu omogućili da se raspravlja o izgradnji gasovoda od Srbije, prema Banjaluci, projektu koji je na čekanju već deset godina i koji je garancija sigurnog snadbijevanja gasom u Republici Srpskoj. Nisu se tu zaustavili, ne žele ni da se govori ni o izgradnji aerodroma u Trebinju. Upravo takva praksa dovodi do toga da je BiH nemoguća zajednica, a najbolji je i pokazatelj ko šta patološki opstruiše kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Što će nama BiH u ovakvim okolnostima, zašto, da nas opstruišu na svakom koraku, a onda oni hodaju po svijetu i lažu kako neko drugi vrši secesiju ili ne znam ni ja šta drugo, mi hoćemo ustavnu BiH i kažem jasno ili će biti ustavna ili je neće biti", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Iako se radilo o memorandumu, a ne o konačnoj odluci, pokazalo se zapravo kako Džaferović i Komšić vode „ brigu „ o druga dva naroda. Iako postoje dvije opcije gasovoda, jedna iz Posušja u Hrvatskoj, druga iz Srbij, Dodik je još ranije zatražio da obje budu punopravne.

"Vidjelo se da u Federaciji stvari ne funkcioniše i da zbog toga što oni ne mogu da se dogovore u Federaciji, ja sam povukao to, jer nije moje da predlažem ništa iz Federacije, a onda su oni rekli da to mora da bude zajedno što je vid jedne suptilne opstrukcije i namjere da se Republika Srpska, nakon deset godine još jednom onemogući u razvoju projektu koji je veoma važan, a to je gasni projekat", rekao je Dodik.

Danas je srpski član pokrenuo inicijativu koju je dogovorio u Izraelu da BiH usvoji definicija termina antisemitizam koja je usvojena. Na pitanje federalnih medija kako komentariše godišnjicu od nametnutog Inckovog zakona o negiranju genocida, Dodik je iznio stav stručnjaka iz Izraela.

"Ovo je napravilo još veći raskol između nas, apsolutno se nismo približili kvalifikacijama tog događaja, ja sam bio u Izraelu i razgovarao sam sa najmanje pet ljudi, stručnjaka iz oblasti Holokausa i genocida i koji kažu da nije bio genocida u Srebrenici, to su govorili i javno isticali i nećete zatvoriti usta svim ljudima koji misle na drugi način", rekao je Dodik.

Dok se god ne postigne konsenzus u BiH, pa i po pitanju stradanja svih naroda  u BiH, sva nametanja su štetna, kaže Dodik, a to je najbolje pokazao tzv. Inckov zakon.  Posljednji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, prije godinu dana  nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca I tim potezom napravi najveću krizu i podjelu u BiH od Dejtona do danas. 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.