ATV

Sastanak SNSD-HDZ BiH-SDP

Sjednica Vlada Srpske i FBiH 8. juna, formiran tim za pripremu izmjena Izbornog zakona

  • Izvor: Agencije
  • 01.06.2023. 17:11

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izrazio je danas zadovoljstvo dosadašnjim radom partnera u vlasti na nivou BiH, te je najavio da će zajednička sjednica vlada Republike Srpske i FBiH biti održana u četvrtak, 8. juna.

Dodik je rekao da će na dnevnom redu te sjednice biti zajednička pitanja.

On je istakao da je činjenica da je forimiran Savjet ministara i da je formirana Vlada FBiH i da su stvoreni svi neophodni uslovi da se, u skladu sa Ustavom BiH i nadležnostima mogu donositi odluke i koordinisati u okviru Mehanizma koordinacije za evropska pitanja.

Dodik je izrazio zadovoljstvo sastankom koji je danas održan u Mostaru, a na kojem su prisustvovale delegacije SNSD-a, HDZ-a BiH i SDP-a BiH, koje su predvodili predsjednici stranaka.

Dodik se sastao sa Srbima u Mostaru, uslijedio sastanak sa HDZ-om i SDP-om

Dodik se sastao sa Srbima u Mostaru, uslijedio sastanak sa HDZ-om i SDP-om

"Zadovoljan sam formatom ovakvih sastanaka koji se održavaju na nivou partnerstva. Pokušavamo da održimo da bude mjesečno jedan sastanak ovakvog formata i da prođemo kroz pitanja koja smo ranije postavljali i da vidimo šta treba u buduće da radimo", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka.

On je rekao da među strankama koje su danas održale sastanak u Mostaru vlada atmosfera koja obećava i koja je garant dogovora.

"Ovo je potpuno drugačije od onoga što smo imali u prošlom vremenu, kada je iz Sarajeva bio SDA s kojima nikada nismo imali koordinaciju, nego uvijek očekivanja kada ćemo `dobiti udarac`. Danas stavimo na dnevni red neka pitanja i vidimo kako možemo da ih riejšimo", rekao je Dodik.

On je rekao da je planirano da naredni sastanak bude održan u Sarajevu, te da će domaćin biti bošnjačka strana.

Dodik sa Habermajerom: Srpska posvećena miru i stabilnosti

Dodik sa Habermajerom: Srpska posvećena miru i stabilnosti

"Razgovaraćemo o temama koje do tada ne budu riješene", zaključio je Dodik.

SNSD, HDZ i SDP imenovali su po jednu osobu koja će u narednom period raditi na novom Izbornom zakonu BiH.

"Dogovorili smo se da damo po jednu osobu koja bi radila na pripremi Izbornog zakona. Naša obaveza je šest mjeseci poslije formiranja vlasti to uraditi", rekao je Dtagan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

On je rekao da je dogovoreno i da se ključni projekti vežu zajedno te da ukoliko se bude na ovaj način radilo da će do sredine godine još pet ili šest zakona biti u proceduri.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o operativnim temama iz nadležnosti ne samo Savjeta ministara, poput izgradnje interkonekcija južne i istočne gasovoda kroz BiH, nego i o ostalim ključnim strateškim projektima u BiH.

Čović je rekao da je cilj njegovog sastanka sa Dodikom i Nikšićem bio pokušaj stvaranja prihvatljivijeg ambijenta, efikasnijeg djelovanja izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima vlasti u BiH.

Cvijanovićeva na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu

Cvijanovićeva na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu

I lider SDP-a rekao je da kako na nivou FBiH tako i na nivou BIH postoji opredjeljene i spremnost za dogovor te da će uvijek biti onih stvari oko kojih će se teško dogovoriti.

"Svakako da nam predstoji dalji nastavak na putu reformi i kada je BiH u pitanju i FBiH. Na dobrom smo putu", rekao je Nikšić u Mostaru. Prema njegovim riječima, postoje stvari oko kojih se partneri teže dogovaraju, ali postoje i one oko kojih to ide puno lakše.

"Mi smo danas imali i sjednicu Vlade FBiH, redovnu i hitnu, što pokazuje novu atmosferu koja postoji. Sve do sada što je bilo na sjednici Vlade, jednoglasno je usvojeno. Više volimo potrošiti par dana na dogovaranje i usaglašavanje, kao i na nivou BiH, nego da dolazimo u situaciju da jedni druge nešto preglasavamo. Dogovaramo se mimo naših programa", istakao je Nikšić.

U Mostaru je danas održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDP-a BiH Nermina Nikšića i HDZ-a BiH Dragana Čovića u Mostaru. Sastanku u centralni HDZ-a BiH prisustvovale su i stranačke delegacije koju čine iz SNSD-a Zoran Tegeltija, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, iz HDZ-a BiH Borjana Krišto i Darjana Filipović, te iz SDP-a Nerin Dizdar.