Предсједник Српске

Додик: Укинути одлуке Шмита у року од 7 дана; Марфија прогласити непријатељем

  • Извор: АТВ
  • 28.03.2024. 13:31

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће затражити да се укину све одлуке Шмита у року од 7 дана.

"Предложићу да се од стране колонијалне управе пониште све одлуке лажног Шмита у року од 7 дана", рекао је Додик.

Додик је рекао да ће изнијети низ других захтјева, а да, уколико се они не испоштују да Република Српска обустави и да се не враћа у систем одлучивања у БиХ.

"Такође, предлажем да се раскине партнерство са партијама из ФБиХ“, рекао је Додик.

"Да уколико се то не уради да наши представници закажу Парламентарну скупштину БиХ и да та Скупштина прогласи ништавним одлуке лажног Шмита, да забрани органима БиХ примјену тих одлука. Да прогласи сајт ОХР незаконитим мјестом објаве одлука и аката. Да Парламентарна скупштина забрани Службеном гласнику БиХ да објављује акте странаца и њихових организација", рекао је Додик и додао:

"Након тога на истој сједници да се донесе Изборни закон БиХ са свим техничким побољшањима који би се примјењивао одмах у овим изборима и развластио Централну изборну комисију као парадржавни институт и организација и да се на тај начин ствар релаксира и да се ЦИК сведе на оно што он заиста јесте".

Додик је предложио и да ПС БиХ посебним актом потврди да је једино мјесто које може доносити законе у БиХ за ниво БиХ Парламентарна скупштине.

"Да се утврди на тој сједници брзи пут за приближавање ЕУ и са јасним наговјештајима шта треба да се учини. Да се на тој Парламентарној скупштини донесе декларација и потврди територијални интегритет БиХ и политички систем који је предвиђен Уставом. Да се на тај начин пошаље порука жеље за брзом стабилизацијом. На тој скупштини треба прогласити непријатељима БиХ америчког амбасадора Марфија, британског амбасадора, Шмита и њемачког амбасадора", рекао је Додик.

Додао је да поменутим амбасадорима и Шмиту треба забранити дјеловгање у БиХ и избацити их из земље.

"Уколико се то не деси, а ја желим да вјерујем да ће бар једна од ових ствари да се деси, предлажем да Република Српска одмах обустави до краја и да се не враћа у систем одлучивања у БиХ. Да будемо присутни, да не би било шпекулација као што је било на почетку сукоба када су увлачили Мирка Пејановића који није имао никаквог изборног капацитета да буде члан Предсједништва за оно што је одлучивао. Да наши људи остану тамо, али да ни о чему не одлучују", рекао је предсједник Српске.

Предложио је и да се са партнерским странкама на нивоу БиХ одмах суштински одмах раскине било какво партнерство.

"Да понудимо другим структурама код Бошњака, рецимо Салкићевој СДА, да направимо одређен договор који би омогућио ново вријеме, ако хоће. Да Република Српска донесе декларацију и потврди територијални интегритет БиХ - нама то није спорно, али ће потврдити уставно уређење БиХ са два ентитета и три конститутивна народа. Да Република Српска одмах настави с провођењем свих до сада донесених одлука Народне скупштине везано за статус Републике Српске", рекао је Додик и наставио:

"Да Република Српска се повуче о споразума о војсци и индиректним порезима, ВСТС и свих других споразума. Да активира Закон о Агенцији за здравство, за лијекове и друге законе да донесе по хитној процедури који су већ припремљени. Да Република Српска одмах донесе изборни закон и да тај изборни закон већ данас усвоји у форми нацрта како би се могао договорити термин за свеопшти јавни дијалог о том закону и да се у најскорије вријеме он потврди и као дефинитивни акт".

Предложио је и да Република Српска инсистира на дејтонској улози Србије.

"Да се декларацијом Васкршњег сабора прогласи да су Бошњаци прекршили Дејтонски споразум. Да Србија више не може да стоји иза тога и да је Србија спремна да на међународним институцијама брани Републику Српску и Дејтонски споразум онако како то има као субјект међународног права", истакао је Додик и нагласио је да можда још има простора за договор Срба, Хрвата и Бошњака.

Додик је рекао да ће предложити и мјеру да Народна скупштина Републике Српске донесе закључак да обавеже Владу да направи свеобухватни програм мјера и активности усмјерених ка модернизацији Полиције Републике Српске.

За крај је поручио да имовина Републике Српске није и неће бити тема.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)