Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik traži smjenu Sifeta Podžića nakon odluke o otkazivanju vježbe sa Srbijom

  • Извор: АТВ
  • 05.10.2021. 19:25

Odluka o smjeni Sifeta Podžića sa mjesta ministra odbrane ide u Parlamentarnu proceduru. Odlučio je tako predsjedavajući Savjeta ministara, Zoran Tegeltija.

"Predsjedavajući Savjeta ministara, koji je odgovoran za usklađivanje ustavnih odnosa Savjeta ministara sa radom Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, entitetima i Brčko Distriktom, kao i za usklađivanje rada Savjeta ministara, ovu odluku je donio nakon što je ministar Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju", izjavio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

Podžicevu smjenu je ranije danas zatražio   srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik.  Podžić je, jasan je Dodik,  prekršio Ustav.

"U Ustavu BiH je izričito navedeno da je službeno djelovanje prema drugim državama ili međunarodnim organizacijama sa pozicije za koji državni funkcioner pripadajućeg ranga objektivno zna ili mora da zna da Predsjedništvo nije zauzelo stav ili nije ga odobrilo, odnosno da ne pripada obimu ovlaštenja koje mu je dodijeljeno od Predsjedništva", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Podžić je svoju odluku pokušao da opravda pogoršanom epidemiološkom situacijom, ali i neusvajanjem budžeta odbrane BiH. Danas tvrdi i da vježba nije otkazana, već samo odgođena, znajući da, i u tom slučaju, ne bi mogla da bude održana do kraja ove godine.

"Vježba je odgođena iskljucivo iz pogorsane epidemioloske situacije , kako u BiH, tako i u Srbiji, mali broj nasih vojnika je vakcinisan", kaže Sifet Podžić.

Epidemiološka situacija se ove godine pogoršavala nekoliko puta. Vježbe OS su ipak sa drugim partnerskim državama i organizacijama, regularno održane. Poručio je to Tegeltija ranije danas u svom pismu Podžiću. Tegeltija je ministra odbrane podsjetio i da je Savjet ministara nedavno usvojio odluku o privremenom finansiranju, pa tako ne stoji ni  tvrdnja da za vježbu nema novca.



Тагови: