Zamjenik ministra odbrane

Okolić: Izjave Podžića u Madridu neprimjerene i van ustavnih ovlaštenja

  • Извор: СРНА
  • 30.06.2022. 18:50

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić izjavio je danas Srni da su izjave resornog ministra odbrane Sifeta Podžića na samitu NATO u Madridu neprimjerene i van ustavnih ovlaštenja.

Okolić je rekao da Podžić ne može da iznosi u javnost političe stavove samostalno, bez stavova nadležnih organa, konkretno Predsjedništva BiH, te naveo da su mnoge Podžićeve rečenice u Madridu zaista sporne, posebno iz ugla zvanične politike Republike Srpske.

"Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić otišao je na samit NATO koji se održava u Madridu, što nije uobičajeno, jer tamo treba da učestvuju šefovi država ili vlada, zavisno do delegacije ili države", rekao je Okolić.

Prema njegovim riječima, Podžić u svojstvu ministra odbrane može da učestvuje na nekim drugim događajima, na marginama raznih samita, što je uobičajeno za bilateralne sastanke na nivou resornih ministara ili nekih drugih neformalnih susreta, ali u ime BiH to nije moguće, pogotovo nije u redu da daje određene političke kvalifikacije koje nisu usaglašene u Predsjedništvu BiH, koje ima isključivu ustavnu nadležnost za pitanje odbrane u BiH, kao i spoljnu politku.

"Nikakav problem nije dobronamjerno prisustvo NATO-a i EUFOR-a u BiH i nama u Republici Srpskoj to ništa nije sporno, jer mi iz Srpske nikada i nikome nismo uputili bilo kakvu bezbjednosnu prijetnju", istakao je Okolić.

On je naglasio da Republika Srpska želi mir i blagostanje u BiH i da je to ponovila i potvrdila mnogo puta.

"Žao nam je i zbog svih aktuelnih sukoba u svijetu, posebno u vezi sa ukrajinskom krizom, o čemu se mi zvanično u BiH ne oglašavamo jer to smatramo veoma osjetljivim pitanjem, i žao nam je što je do tog sukoba došlo. O tome stav treba da kaže Predsjednišvo BiH", rekao je Okolić.

On je podsjetio na zemlje garante Dejtonskog mirovnog sporazuma i upitao šta sada znači prizivanje nekih drugih država ili njihovih oružanih snaga u pomoć BiH, aludiraući na posljednje inicijative Velike Britanije i NJemačke koje bi da upute svoje vojne eksperte u BiH da obučavaju pripadnike Oružanih snaga BiH.

"Postavlja se pitanje da li je to potrebno ili je to nepotrebno dolivanje ulja na vatru, jednostrani čin dijela BiH, ili odsustvo unutrašnjeg dogovora", rekao je Okolić.

On smatra da su izjave zvaničnika NATO-a mnogo korektnije od nekih poruka političara iz federalnog Sarajeva.

"BiH i Republika Srpska ne bježe od toga da budu partneri sa NATO-om, ali svakako nije riječ o odluci o pristupanju Alijansi. I sam NATO rekao je da je to tehničko pitanje o kome odlučuje BiH", zaključio je Okolić.

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм