Akcija "Klaster"

Dokle je stigla istraga kupovine diploma u BiH

  • Извор: Независне
  • 28.06.2023. 19:08

Istraga u predmetu "Klaster", koji se odnosi na sumnju da su u BiH prodavane diplome privatnih visokoškolskih ustanova, u toku je i vrše se potrebna vještačenja i prikupljanja dokaza, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Riječ je, podsjetimo, o pompezno izvedenoj akciji, koja datira iz februara ove godine, nakon čega nema gotovo nikakvih informacija o istrazi, tako da je javnost ostala uskraćena za brojna pitanja.

"Radi se o opsežnom predmetu koji se odnosi na veći broj osoba i događaja. Kada bude donesena tužiteljska odluka, javnost će biti informirana", rekao je za "Nezavisne novine" Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

U ovoj akciji je, podsjetimo, uhapšeno 11 osoba, a potom se oglasio i Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, te iznio frapantne tvrdnje.

"Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici dokazuje da nesporno neko u lancu kontrole rada visokoškolskih institucija ne radi dobro svoj posao", rekao je tada Kajganić.


Sonar koji je tragao za

Sonar koji je tragao za "Titanom" čuo jezivo lupanje, evo šta bi moglo da bude

Iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske podsjećaju da su, povodom akcije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva "Klaster", zatražili od Republičke prosvjetne inspekcije sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora nad visokoškolskim ustanovama obuhvaćenim ovom akcijom, a koji uključuje kompletnu kontrolu zakonitosti rada i akata ovih ustanova.

"Taj proces još traje, a o rezultatima će javnost biti obaviještena nakon što budu završene sve zakonske procedure", naveli su za "Nezavisne novine" iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Na meti ove akcije su, podsjetimo, mahom bili rektori, dekani i profesori sa privatnih univerziteta, a tada je glavni tužilac Tužilaštva BiH iznio poprilično teške optužbe.

"Ova lica su bila u sastavu organizovane kriminalne grupe koja je činila krivična djela koja se odnose na zloupotrebe prilikom izdavanja diploma", precizirao je Kajganić.


Obrok 5, kafa i sok jedan evro: Prelijepo odmaralište, a ljetovanje bagatela

Obrok 5, kafa i sok jedan evro: Prelijepo odmaralište, a ljetovanje bagatela

Glavni tužilac Tužilaštva BiH je tada, između ostalog, dodao i da se samo može misliti o tome kako se neko ko kupi diplomu ponaša kada uđe u organe vlasti, uključujući i policijske agencije, obrazovanje, pravosuđe, zdravstvo, te je pritom iznio još neke šokantne tvrdnje.

"Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza utvrdili smo da je moguće na određenim univerzitetima steći akademsko zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana", kazao je Kajganić.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина