Савјет министара

Донесена Одлука о привременој суспензији и смањењу царинских стопа при увозу

  • Извор: АТВ
  • 14.02.2024. 15:19

Савјет министара донио је данас Одлуку о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа при увозу нових електричних и хибридних аутомобила, до 31. децембра ове године.

Одлуком су укинуте царине на увоз електричних аутомобила, те смањене царинске стопе са 15 на пет одсто за увоз хибридних аутомобила, чиме се стварају предуслови за масовнији увоз електричних возила и раст прихода због повећаног броја увезених возила.

Ова одлука донесена је на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, а њом је продужен период важења раније одлуке донесене у складу са Законом о царинској тарифи БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Донесена мјера представља финансијску подршку грађанима, те јавном и приватном сектору за куповину и увоз електричних аутомобила, смањење загађења ваздуха, боље заштите животне средине уз подизање безбједности у саобраћају, те отварања нових радних мјеста код овлаштених трговаца или сервиса, као и раст улагања у електричне пунионице.

Према подацима Удружења овлаштених заступника и трговаца аутомобилима, у БиХ је до октобра 2023. године увезено 209 електричних аутомобила, што представља пораст за више од 300 одсто у односу на 2022. када их је увезено 69, док је хибрида закључно са крајем октобра 2023. увезено 826, "плаг-ин" хибрида 58, док је у истом периоду укупно 936 оваквих возила први пут регистровано у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера