Donesena odluka: Šatori na granici, angažovane Oružane snage

  • 18.03.2020. 20:39

Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici donijelo je Odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja virusa korona u posebnim objektima /šatorima/ za smještaj lica koja dolaze u BiH iz inostranstva.

"Što se tiče Ministarstva odbrane i OS BiH mi smo spremni. Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će odobriti upotrebu resursa OS i istovremeno naredilo Ministarstvu odbrane da pruže asistenciju na određenim lokacijama po zahtjevima nadležnih institucija. Upravo se radi zahtjev iz Srpske za postavljanje tih karantinskih mjesta na granicama radi sprečavanja nekontrolisanog ulaska i BiH i širenja virusa korona. Zahtjev ćemo dobiti u toku noći, on će ići preko nadležnog operativnog tima u BiH koje je formirao Savjet ministara. Nadamo se da će svi granični prelazi biti obezbijeđeni sa šatorima. Dobio sam informaciju da je prioritet karantih na GP Gradiška, zatim Brod -Derventa, Bijeljina, Dubica i Višegrad", rekao je za ATV Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Iz Predsjedništva BiH navodi se da je ministar odbrane Sifet Podžić ovlašten da unutar BiH, na zahtjev nadležnih institucija na nivou BiH, entitetskih institucija i institucija Brčko distrikta može angažovati i upotrijebiti neborbena materijalna i tehnička sredstva Oružanih snaga sa pripadajućim personalom za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja virusa korona.

Ministar odbrane će svojom naredbom utvrditi potrebne personalne i neborbene materijalne resurse Oružanih snaga BiH za realizaciju aktivnosti iz odluke Predsjedništva BiH.

Ovlaštenje za angažovanje Oružanih snaga BiH važi 30 dana, a odluka Predsjedništva BiH stupa na snagu danom donošenja.


 

Тагови: