Slučaj "Dobrovoljačka"

Ejup Ganić: Nisam kriv; Svi optuženi negirali krivicu

  • Извор: АТВ
  • 12.07.2022. 19:20

Sudija: Ja ću pozvati gospodina Ejupa Ganića da se izjasnite na ovu optužnicu. Ganić: Nisam kriv.

Kao prvooptuženi Ejup Ganić, tako se izjasnilo i ostalih devet optuženih koji se terete da su počinili zločine u Dobrovoljačkoj ulici. Naveli su da nisu krivi za napad  na nenaoružanu kolonu vojnika i civila, koji su se 92. godine mirno povlačili iz Sarajeva. Sve prigovore optuženih, među kojima je i onaj Bakira Alispahića da nije razumio optužnicu, Sud je odbacio. 

 “Možda ja nisam intelektualno dorastao ovome, ali nisam razumio. Imam pravo da ne razumijem”, rekao je optuženi Bakir Alispahić. 

Ganić, Alispahić i ostali terete se da nisu spriječili ubistva i ranjavanja, da nisu kaznili izvršioce i da su im pomagali nakon zločina, ali i da su mučili zarobljene vojnike. Na teret im se stavlja krivično djelo ratnih zločina, kaže sudija Braco Stupar. 

“Glavni pretres će biti zakazan u roku od 60 dana od danas, odnosno nakon ovog ročišta o izjašnjenu krivice”, rekao je sudija Braco Stupar. 

Da je to minimalan rok i da vjerovatno neće biti tako brzo, smatra advokat optuženog Asim Crnalić. 

 “Ja sam pravnik i nekoliko puta sam rekao kad ja kao pravnik govorim o tome da je optužba politički motivisana onda praktično pokazujem da nemam argumente za odbranu”,  izjavio je Asim Crnalić, advokat optuženog u slučaju “Dobrovoljačka”. 

Ovo nije politički motivisano, nego je motivisano dokazima i činjenicama, kaže direktor Centra za istraživanje rata Republike Srpske. Očekivali smo da će optuženi reći da nisu krivi, ali isto tako na kraju očekujemo osuđujuću presudu, poručuje Milorad Kojić.  

“Postoji strah od samog Suda, ali oni ulaze u proces i utvrđena je osnovana sumnja da su oni počinili krivično djelo ratnog zločina i to na način da su organizovali, izvršili i ono što je važno jeste da su oni koji su organizovali i oni koji su koordinisali i oni koji su izvršili u ovoj optužnici ulaze u sudski process”, navodi Kojić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za Dobrovoljačku 26. aprila, što je Sud 12. maja potvrdio, na šta su Srbi čekali 30 godina. 3. maja 92. u Dobrovoljačkoj ulici ubijena su 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a 207 je zarobljeno.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)