Провјере

Ексклузивно: Тужилаштво БиХ ипак истражује Шмита, предмет додјељен тужиоцу

Тужилаштво Босне и Херцеговине ипак спроводи истражне активности у вези са боравком Кристијана Шмита и његове пратње у БиХ!

Иако избјегавају да конкретно наведу да су ”формирали предмет” у Тужилаштву БиХ за АТВ наводе да је предмет додијељен у рад поступајућем тужиоцу путем аутоматског система за управљање предметима - ЦМС-а.

”Тужилаштво БиХ је прије више од мјесец дана запримило акт Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), који је путем ЦМС система додјељен у рад тужиоцу. У наведеном предмету нису до сада достављени докази, који би упућивали на то да су извршена кривична дјела из Кривичног закона БиХ од стране службених лица у институцијама БиХ или страних држављана”, наводе у Тужилаштву БиХ.

Додају да им нису достављени извјештаји о почињеним кривичним дјелима на шта су, како наводе, полицијске агенције обавезне Законом о кривичном поступку БиХ. На упит да ли су од СИПА затражили додатне провјере, одговарају:

”Тужилаштво БиХ се неће оглашавати појединачно о свакој процесној радњи коју предузима”, истичу у Тужилаштву БиХ.

Тужилаштво БиХ не води истрагу против Шмита!

Тужилаштво БиХ не води истрагу против Шмита!

Портпарол СИПА Јелена Миовчић за АТВ је рекла да је ова агенција на основу захтјева министра безбједности у Савјету министара БиХ Ненада Нешића Тужилаштву БиХ доставила обједињене провјере које су прикупљене заједно са Дирекцијом за координацију полицијских тијела, Службе за послове са странцима и Граничном полицијом БиХ.

”Након што су провјере завршене оне су обједињене и достављене Тужилаштву БиХ. Потом се Тужилаштво обратило СИПА са захтјевом за достављање додатних информација”, рекла је Миовчић.

Подсјетимо, министар Нешић је на конференцији за медије 12. октобра позвао Тужилаштво БиХ да хитно спроведе истрагу о нелегалном и лажном представљању Кристијана Шмита као високог представника у БиХ и његовим активностима, те да о резултатима обавијести јавност.

Нешић: Тужилаштво да покаже да ли ради по праву или је фонтана за испуњавање жеља

Нешић: Тужилаштво да покаже да ли ради по праву или је фонтана за испуњавање жеља

Он је тада рекао да је Шмит њемачки грађанин који на простору БиХ борави на основу дипломатске ноте њемачке Амбасаде у БиХ, а не на основу резолуције Савјета безбједности, што указује да је он нелегитиман. Навео је и да је Шмитово обезбјеђење кршило процедуре уношењем дугих цијеви у БиХ.

Будући да је реакција тужилаштва изостала, Нешић је 16. октобра Тужилаштву БиХ лично предао све прикупљене информације које су му доставиле безбједносне агенције из састава Министарства безбједности БиХ.

Нешић ексклузивно открио за АТВ: Шмит уносио дуге цијеви у БиХ

Нешић ексклузивно открио за АТВ: Шмит уносио дуге цијеви у БиХ

"Очекујем да Тужилаштво формира предмет против Шмита и обавијести јавност о резултатима истраге“, рекао је тада Нешић.


Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм