Sarajevo

Eksperti za imovinu OHR-a su irelevantni

  • Извор: АТВ
  • 19.05.2023. 19:26

Igraju se i troše pare. Tako Milorad Dodik komentariše formiranje OHR-ove radne grupe za imovinu. Republika Srpska ostaje pri stavu da je imovina regulisana Ustavom BiH.

A sve što, kako kaže Dodik, dolazi iz usta međunarodnih trabanata je spekulacija i citiranje Ustava do dijela dokle njima odgovara.

Jedan od onih koji sa strancima kuje planove da se otme imovina Srpske je bivši Pravobranilac BiH, SDS-ov Mlađen Mandić.

Dodik kaže da on ne predstavlja Republiku Srpsku pa samo može biti relevantan za Kristijana Šmita koji nije relevantan.

Prvi put, kaže Dodik, OHR želi da u medijima reklamira svoje ideje a jasno je i zašto.

"To govori o tome da nisu u pravu i da žele da steknu putem medijske prezentacije to što oni žele da nađete u Republici Srpskoj da to bespravno sprovedu, pa bi isalo da smo ti koji su loši a oni su nešto dobri", kaže Dodik.


ATV otkriva: Ko su tajni eksperti OHR-a?

ATV otkriva: Ko su tajni eksperti OHR-a?

OHR ne treba da se petlja u pitanja za koje nije nadležan-poručuje Petar Đokić.

Na planiranoj sjednici Vlada Srpske i Federacije trebalo bi da govori o imovini jer su isključivo dva eniteta stvaraoci Dejtonske strukture.

"Ja ne znam zašto oni koji nisu nadležni da se bave poslovima u ovoj zemlji se bave tim poslovima, kave veze ima OHR kada mi imamo dovoljno znanja i dovoljno pameti da sjednemo i rješavamo ta pitanja", rekao je lider SP-a Dodik.

Da OHR ulazi u jednu kritičnu fazu a da je Šmit u problemima jasno je i analitičarima.

Radna grupa nema šta da raspravlja o imovini koja je definisiana Dejtonom.

"Bacanje prašine u oči i dalja politizacija tog problema, nema tu ozbiljne, plodotvorne rasprave o imovini ona je definisana Dejtonskim sporazumom, Ustavom, sada neko postavlja pitanja, čija je to imovina, imovina je onih koji je koriste, tamo gdje ta imovina postoji", kaže Dragomir Vuković, Profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

OHR je krajem prošlog mjeseca formirao Radnu grupu eksperata kao dio procesa  tehničkih konsultacija o državnoj imovini. Do sada su imali tri sastanka.

Bavili su se poljoprivrednim i šumskim dobrima. Iz Republike Srpske im je poručeno da su samo gubili vrijeme jer se zna kome ta dobra pripadaju.

A džabe su krili i imena članova, ATV je juče objavila da su im u timu osim Mlađena Mandića, sarajevski profesor Miloš Trifković kao i dekan zeničkog pravnog fakulteta Larisa Velić.

Ljubinko Mitrović ih je napustio jer mu je odmah bilo jasno da grupa ni do kakvog rješenja neće doći.

Pratite nas i putem Vibera