Branislav Glušica

Eksplozija na Tuzlanskoj kapiji je teroristički čin

  • 21.05.2019. 12:47

ekspertskih timova, kao i argumente nepravičnog odnosa Suda BiH u postupku protiv generala Novaka Đukića, koji potvrđuju da nikakva granata nije mogla da eksplodira na trgu Kapija u Tuzli i da je riječ o terorističkom aktu.

Pukovnik Branislav Glušica, režiser dokumentarca "Svedočenje", rekao je da taj film sublimira rezultate svih

Glušica je istakao da masakr na Tuzlanskoj kapiji, iako se dogodio prije 24 godine, i dalje izaziva pažnju u stručnim i širim krugovima, budući da je tog 25. maja 1995. godine u 20.55 časova usmrćeno 71 lice, a više od 180 lakše i teže ranjeno. 

"Za uzrok tragedije proglašena je granata ispaljena iz topa kalibra 130 milimetara, koji je, navodno, pripadao Vojsci Republike Srpske, a navodnu naredbu za gađanje dao je general Novak Đukić kao komandant `taktičke grupe` na Ozrenu", rekao je Glušica Srni. 

On je podsjetio da je Sud BiH, nakon saslušanja svjedoka i na osnovu nalaza i mišljenja vještaka tužilaštva doktora Berka Zečevića, osudio i kaznio Novaka Đukića prvo na 25, a nakon apelacije na 20 godina zatvora, a da pritom ničim nije dokazao da je general Đukić izdao naredbu za dejstvo. 

"Tim za odbranu generala Đukića upravo iz tih razloga donosi odluku da naknadno izvrši ekspertize, pod uslovima koji su navedeni u nalazu i mišljenju vještaka tužilaštva doktora Zečevića, i na taj način dopuni činjenice i podatke koji su od ključnog karaktera za navodnu eksploziju na trgu Kapija u Tuzli", kaže Glušica. 

Glušica napominje da je od 2014. godine eksperimentima na poligonu Nikinci i drugim naučnim istraživanjima eksperata iz Srbije, Republike Srpske, Češke, Francuske i Izraela, nepobitno ustanovljeno da granata topa kalibra 130 milimetara, kao ni bilo koja druga granata nije uzrok tragedije. 

"Francuski ekspert Pjer Loren svoju ekspertizu završava rečenicom - `Na trgu Tuzlanska kapija nije eksplodirala granata kalibra 130 milimetara, niti bilo kakva granata` i osigurava ekspertizu na dva miliona dolara, ukoliko bi je neko osporio", podsjeća pukovnik Glušica. 

On je, govoreći o filmu "Stradanje", čiju premijeru će posjetioci u Beogradu vidjeti za tri dana, rekao da taj dokumentarac sublimira rezultate svih ekspertskih timova, kao i argumente nepravičnog odnosa suda BiH u postupku protiv generala Novaka Đukića, koji potvrđuju da nikakva granata nije mogla eksplodirati na trgu Kapija u Tuzli. 

"Generala Iliju Brankovića su ove činjenice navele da nakon napisane dvije knjige o masakru na Tuzlanskoj kapiji, napiše scenario i pred kamerama svjedoči o detaljima koje je Tužilaštvo i Sud BiH krivotvorilo, prećutalo, preinačilo ili šta već", rekao je Glušica. 

On navodi da ovaj film prikazuje argumentovanu istinu o masakru na trgu Tuzlanska kapija 25. maja 1995. godine. 

"Eksperti svih pet timova, svaki tim ponaosob, svojim egzaktnim istraživanjem došao je do jedinstvenog zaključka - nikakva granata, pa ni granata kalibra 130 milimetara nije pala na tuzlanski trg Kapija", poručuje pukovnik Glušica. 

Glušica ističe da je upravo taj lažan nalaz vještaka tužilaštva doktora Berka Zečevića bio jedini razlog da Sud BiH generala Novak Đukić osudi na 20 godina zatvora. 

"Nadamo se da će ovakvim argumentovanim iznošenjem činjenica u filmu `Svedočenje`, general Ilija Branković opravdati težnju da general Đukić bude oslobođen od podmetnute krivice i da istina dopre do svih slobodoljubivih ljudi i na taj način pobjedi, ne Novak Đukić, nego istina", ističe Glušica. 

On napominje da istinu zaslužuju, prije svega, nedužno nastradali na Trgu kapija u Tuzli, kao i njihova rodbina, general Đukić, njegova porodica, te svi slobodoljubivi ljudi. 

Premijera filma o događaju na Tuzlanskoj kapiji iz maja 1995. godine biće održana u petak, 24. maja, u Domu vojske Srbije u Beogradu. 

Projekcija počinje u 14.00 časova.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина