Zaobilaze proceduru

"Elektroprivreda BiH" bez struje ostavlja zajedničke institucije

  • Извор: АТВ
  • 20.04.2022. 13:34

"Elektropriveda BiH", hoće da bez struje ostavi zajedničke institucije, a u prilog tome, govori i činjenica, da "Elektroprivreda BiH" neće da se javi na tendere Službe za zajedničke poslove, nego, hoće da se potpiše ugovor bez procedure.

Zakon o javnim nabavkama je jasan, procedura mora biti provedena.

O svemu ovome, putem saopštenja se oglasila i sama Služba za zajedničke poslove.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Služba za zajedničke poslove institucija BiH u 2021. godini, provela je dva otvorena postupka javne nabavke električne energije za koju nije dostavljena niti jedna ponuda iako su na tri adrese, javnih snbdijevača upućeni zahtjevi za dostavu ponude. Počekom 2022. godine, Elektroprivreda BiH, dostavila je Službi na potpis ugovore o snabdijevanju električnom energijom usklađene sa odlukom Vlade FBiH, o povećanju cijena električne energije za 20 odsto, uz obaviještenje da će električnu energiju isporučivati po 130 odsto većim cijenama dok se ugovori ne potpišu. 

Nadalje, Elektropriveda BiH, dostavila je obavještenje u kojem navode da će Službu za zajedničke poslove institucija BiH do zaključivanja dostavljenog ugovora svrstati u grupu potrošača na rezervnom snabdijevanju u skladu sa Zakonom o električnoj energiji FbiH nakon isteka 60 dana u svakom trenutku mogu obustaviti isporuku električne energije Službi kao krajnjem potrošaču. U vezi predmetne problematike Služba ze hitno obratila Agenciji za javne nabavke BiH i da ista dostavi uputstvo kako potupati u predmetnom slučaju tj. kada ponuđač odnosno javni snbdijevač dostavi ugovore na potpis bez učešća u postupku nabavke. 

Agencija za javne nabavke BiH, dostavila je mišljenje u kojem navodi da Služba provede pregovarački postupak javne nabavke sa javnim snabdijevačem. U skladu sa dobijenim mišljenjem Agencije, Služba je hitno raspisala pregovorački postupak javne nabavke i uputila poziv Elektroprivredi BiH za dostavu ponuda i učešće u postupku, međutim ista se nije odazvala pozivu, te je postupak poništen. 

Uzimajući u obzir sve navedeno Služba za zajedničke poslove institucija BiH nema mogućnost rješavanja predmetnog pitanja, te je s toga podnijela zahtjev Savjetu ministara BiH, da dostavi svoju saglasnost na potpisivanje ugovora o snabdijevanju električnom energijom dostavljenih od strane Elektroprivede BiH, a čime bi se znatno smanjili izdaci za nabavku električne energije za potrebe institucija BiH. Predmetni ugovori bili bi važeći do 31.12.2022. godine u skladu sa odlukom Vlade FBiH.

Polazeći do svega gore navedenog, evidentno je da je Služba iscrpila zakonom predviđene mogućnosti na osnovu kojih bi zaključila ugovore o snabdijevanju električnom energijom zbog čega je tražila saglasnost od Savjeta ministara BiH da potpiše ugovor o nabavci električne energije sa Elektroprivredom BiH kako ne bi došlo do isključena električne energije."

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)