"Imamo plan za BiH i ostvarićemo ga"

Eskobar priznao: Radimo sa opozicijom da zaustavimo Dodika

  • Извор: Агенције
  • 16.02.2022. 17:38

Mi radimo s opozicijom i radimo na tome da Dodika onemogućimo u pravljenju još veće štete, rekao je je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar na saslušanju u Pododboru za Evropu i regionalnu bezbjednost u Senatu SAD.

"Mi imamo plan za BiH i ostvarićemo ga", jasan je bio američki diplomata.

Istakao je da se bori da odnosi budu bolji, da stanje bude bolje, da odnosi između Bošnjaka i Hrvata budu bolji i da se Srbi vrate u institucije. 

"Uvjereni smo da BiH možemo popraviti kroz ograničene promjene pravnog okvira BiH i vratiti je na evropski put, rekao je Eskobar.

On je naglasio da je vizija SAD za zapadni Balkan to da region u Evropi, blizak NATO i protkan regionalnim integracijama. 

"Mi smatramo da svaka država ovog regiona treba biti u Evropskoj uniji i NATO. Oni koji još nisu za to, trebaju biti gajiti bliže odnose s tom alijansom. Srbija je dramatično pojačala svoje veze s NATO", istakao je Eskobar. 

Specijalni izaslanik za Balkan naveo je i da SAD podržavaju i projekat Otvoreni Balkan. 

Istakao je i da SAD "vrlo agresivno" zastupaju ove pozicije. 

Osvrćući se na stanje situaciju u BiH, on je odgovarajući na senatorsko pitanje šta još i više SAD mogu uraditi istakao da Dodik, koji je prema njegovim riječima "jako težak akter", nije jedini problem. 

"Temeljni problem u BiH nije etnonacionalizam, već korupcija. Ona sprečava BiH da napreduje, ona je treća po korupciji u Evropi, ima najveću stipu odliva stanovništva i sve je to bitno usporava na putu integracija", Eskobar.

Požalio se da proces integrisanja BiH u EU ide sporo. Kako kaže, s jedne strane je to zamor EU od proširenja, a s druge nespremnost aktera u BiH da provode neophodne reforme. 

Eskobar je i stava da su neophodne postepene promjene Ustava BiH, da se Izborni zakon treba promijeniti i SAD će na tome nastaviti raditi. 

Upitan "šta je pošlo po zlu", te "zašto nismo otišli dalje od Dejtona", Eskobar je istakao da je ključni problem - korupcija. 

"Ona je zarobila državu BiH i ima užasne posljedice. Ne samo kada je privlačenje stranih investicija, već i odlaska ljudi. No, uvjereni smo da BiH možemo popraviti kroz ograničene promjene pravnog okvira BiH i vratiti je na evropski put", rekao je on. 

Istakao je i da je vladavina prava sve slabija u BiH i da je obaveza domaćih aktera u BiH, ali i međunarodne zajednice da se to promijeni.


Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм