Palo još jedno priznanje

Eskobar još jednom priznao da sarađuje sa opozicijom Srpske

  • Извор: АТВ
  • 17.02.2022. 19:02

Palo je još jedno priznanje Gabrijela Eskobara da blisko sarađuje sa opozicijom Republike Srpske. Udruženim snagama pokušavaju da, kako kaže američki izaslanik za Zapadni Balkan, spriječe Milorada Dodika da nanosi štetu BiH. Eskobar se pred američkim Senatom pohvalio da ima plan za BiH. Jedan od njih je i bliska saradnja sa NATO paktom.

"Nadamo se da će se Srbi vratiti u zajedničke institucije. Dok se to ne desi, naš cilj je politički razgovor sa liderima opozicije, i drugim da se Srbi vrate za sto. I da spriječe Dodika, da li kroz politički angažman ili kroz sankcije, da više ne nanosi štetu institucijama BiH", rekao je Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan. 

Na Eskobarove tvrdnje, u SDS-u i PDP-u  muk. Da li igraju kako svira američki izaslanik, nismo dobili odgovor. Mirko Šarović i Branislav Borenović nisu odgovorili na naše pozive. Slušalicu je podigao samo lider DNS-a. 

"Zaista ja nemam komentar na takvu izjavu. A ko ruši BiH ja to zaista ne znam, i ne vidim u bilo čijem djelovanju da ruši BiH", rekao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a. 

Priznanje specijalnog izaslanika SAD-a za zapadni Balkan da sarađuje sa opozicijom Srpske je neprincipijelano svrstavanje na jednu stranu, poruka je predsjednice Republike Srpske. 

"Opozicija da ima većinsku podršku u okviru naroda onda bi ona bila pozicija. Dakle vi pravite ovdje dogovor sa nekim ko ima manjinsku volju u okviru društva. Ja smatram da je ispravno da se dijalozi vode između ljudi koji su kao prvo domaći akteri u okviru Bosne i Hercegovine", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Eskobar u svom izlaganju nije krio ni to da Amerika uveliko miješa prste u unutrašnja pitanja u BiH. Više puta se obrušio na srpskog člana BH Predsjedništva. Milorada Dodika okarakterisao je kao jako teškog aktera. Možda baš zato igra na kartu opozicije. 

"Eskobar je samo potvrdio naše sumnje, a to je da je u velikoj sprezi sa predstavnicima opozicije u Republici Srpskoj. I sve ino što se oni busaju i na nekakvu lažnu korupciju, na patriotizam je jasno da su riječi upravo Eskobarove i da opozicija u Republici Srpskoj nema nikakvu viziju i misiju šta uraditi za građane i za budućnost Republike Srpske. Oni samo imaju viziju kako se dočepati fotelja i od Republike Srpske napraviti praznu ljušturu", rekla je Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PSBiH. 

Ima i onih koji pakt opozicije i Eskobara vide kao državni udar. Američki izaslanik je pokazao da nije u stanju da ostvari dijalog sa najvažnijijm predstavnicima vlasti u BiH, smatra profesor međunarodnih odnosa Željko Budimir. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.