Migrantska kriza u BiH

Fazlić: Mogući protesti u Sarajevu

  • 29.06.2018. 16:58

Pred sjedištem Savjeta ministara i zajedničkih institucija u Sarajevu biće organizovani protesti ukoliko ne bude određena privremena lokacija za izmještanje migranata koji trenutno borave u nedovršenoj zgradi "Doma penzionera" u centru Bihaća, izjavio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

"Zbog nekih međusobnih nesuglasica jedna grupa migranata smjestila se u nedovršenu zgradu `Doma penzionera` i sada ih tu ima 140 i svaki dan ih je sve više, što je primijetno u Bihaću. Mi tražimo da neko počne da vodi računa o ovim ljudima", naglasio je Fazlić. 

Prema njegovim riječima, ovo je problem BiH i BiH mora da vodi računa o tome. 

Fazlić je napomenuo da je 7. juna učestvovao na sastanku u Savjetu ministara, kada je rečeno da će biti izmještena ta grupa iz centra grada. 

On je naveo da su sastanku prisustvovali i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, premijeri Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona, te predstavnici Crvenog krsta Bihaća. 

"Rečeno je da će se početi stvarati uslovi u Velikoj Kladuši u `Agrokomercu` i ništa nije urađeno, a u Bihaću je iz dana u dan sve više migranata", dodao je Fazlić. 

On je naglasio da je održana tematska sjednica Gradskog vijeće o situaciji sa migrantima, na kojoj je rečeno da je na području Unsko-sanskog kantona registrovano 3.627 migranata, veći dio u Bihaću, dok je jedan broj u Velikoj Kladuši. 

"Za Bihać je to problem. Na ulici su vidljivi grupisani migranti, kupaju se u gradu, peru veš. Nije bilo većih krivičnih djela, ali je veliki taj pritisak i činjenica da dolaze ljudi o kojima ne znamo ništa. Ne znamo koliko ih ima, njihova imena, niti odakle su došli, a riječ je uglavnom o muškarcima u najboljoj životnoj dobi", istakao je Fazlić. 

On je dodao da ni u Ministarstvu bezbjednosti, ni Ministarstvu za izbjeglece ne znaju ništa o ovim ljudima, "koji su nekada negdje upisani, ali više nikad nisu registrovani". 

"Mi smo rekli da ukoliko se u nekom roku ne preduzme nešto konkretno, mi dolazimo na proteste u Sarajevo. Ukoliko ne dobijemo nikakav odgovor, da li je nešto urađeno u vezi s ovim problemom, već sljedeće sedmice moguće je da smo u Sarajevu", istakao je Fazlić.

Тагови: