Стручњак за безбједност

Галијашевић: Фондови стечени криминалом служе и за финасирање тероризма

  • Извор: СРНА
  • 02.11.2023. 11:59

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је поводом чињенице да БиХ, али и остале земље региона све више постају локација за страна лица криминалног миљеа, да трговина наркотицима као посебан организовани криминал који врло често користе и тајне службе - може изазвати обрачуне као што су били и у Сарајеву и у Београду.

Он је истакао да је Запад увијек био полигон криминала и да су терористичка пријетња и геополитичка кретања за земље Европске уније ризичне појаве.

Галијашевић је напоменуо да је проблем са кокаином познат у нордијским земљама и да су те руте увијек присутне, посебно морским и ваздушним путем.

"Они увијек користе те руте. Као што ирански и боливијски кокаин долази преко Косова и Црне Горе. Видимо и да се мигрантски талас креће тим рутама, као и хероин и кокаин. Западне земље имају многе податке о томе", рекао је Галијашевић Срни.

Он је указао да фондови стечени криминалом служе и за многе друге активности и финансирају и друге процесе и нелегалне радње чиме врше прање новца и финансирају тероризам.

"Поједине државе су схватиле поуку. Чињеница да је трговина дрогом са једне стране повезана са криминалом и тајним операцијама специјалних обавештајниих служби - изазива забринутост. Не желе све обавјештајне службе добробит држави", истакао је Галијашевић.

Шведски држављанин српског поријекла чији су иницијали В.М. ухапшен је прошле нед‌јеље у Београду, према међународној потјерници Шведске, један је од високопозиционираних припадника озлоглашене криминалне групе из Шведске "Фокстрот".

Шведски медији су пренијели да се вјерује да је В.М. побјегао из Шведске због рата који је његова банда повела са супарницима. Уточиште је пронашао у Београду, гд‌је је, како се сумња, имао јатака.

У септембру су на подручју општине Ново Сарајево у згради "Сарајево Тауер" ухапшена двојица држављана Србије за којим је била расписана потјерница. Ради се о Душану Јовановићу Гиби и Дарку Дуловићу, припадницима Кавачког клана који се доводе у везу са Вељком Беливуком и Марком Миљковићем.

Затим је у згради "Сарајево Тауера" у понед‌јељак, 30. октобра, сарајевска полиција провела оперативну акцију "Феникс" која је резултирала хапшењем 39-годишњака, али и заплијеном више од 20 килограма марихуане, спида и кокаина, те одређене количине оружја.

Само дан након ове полицијске акције, у сарајевском насељу Ступ дошло је до ватреног окршаја криминалаца за које се испоставило да су шведски држављани. Убијен је Харис Остердал, рањен је 22-годишњак Елвир Мутић, а потом је као осумњичени за кривично д‌јело убиство на Сокоцу ухапшен Швеђанин Оливер Петер Хедберг. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)