Na samitu EU

Golob će predložiti kandidatski status za BiH

  • Извор: СРНА
  • 17.06.2022. 16:42

Slovenački premijer Robert Golob izjavio je danas da će na samitu EU iduće sedmice predložiti da se status kandidata za članstvo u Uniji dodijeli i BiH.

On je u izjavi za novinare na kraju dvodnevne posjete Briselu naveo da će Slovenija predložiti da i BiH dobije status kandidata, te pozdravio pozitivno mišljenje Evropske komisije u vezi sa statusom Ukrajine i njene evropske perspektive.

Kada je riječ o prijedlogu da, uz Ukrajinu i Moldaviju, status kandidata dobije i BiH, Golob je naveo da je moguće da to spriječi i samo jedna članica, ali da se nada da će "pobijediti razum".

"Nadam se da će pobijediti razum, iako je u prošlosti dolazilo do zloupotrebe prava veta koje su pojedine članice koristile kao instrument pritiska za vlastite interese koji nemaju nikakve veze sa evropskim vrijednostima", kaže Golob.

On je rekao da vjeruje da zapadni Balkan zaslužuje posebni tretman.

Golob je potvrdio da je upoznat sa sadržajem pisma podrške kandidaturi BiH koje je predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

U pismu se Pahor zauzeo da statusa kandidata bezuslovno bude dodijeljen BiH, navodeći da bi to u ojačalo proevropske snage, te ubrzalo dinamiku prilagođavanja te zemlje evropskim normama. 


  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?