Влада Кантона саопштила

Грађани да избјегавају боравак напољу: У Сарајеву ваздух врло нездрав

  • 11.12.2023. 16:59

У Сарајеву је ваздух врло нездрав, па из Владе Кантона Сарајево апелују да грађани избјегавају боравак напољу.

Из Владе Кантона Сарајево наводе да је квалитет ваздуха погоршан у већем дијелу Кантона, али је бољи него претходног дана.

"Обољели од плућних болести и болести срца, труднице, дјеца и старији, морају избјегавати било какве активности током боравка напољу", наводи се у саопштењу и додаје да и сви остали не би требали да се излажу већим активностима на отвореном.

Временске прилике и даље не погодују квалитету ваздуха, а у вечерњим часовима поново се очекује акумулирање загађујућих честица.

Влада Кантона Сарајево јуче је издала упозорење на повећану концентрацију загађујућих материја у ваздуху у овом кантону и потребу примјене интервентних мјера.

Постројења за производњу топлотне енергије, снаге веће од 50 киловат-часова, која користе чврста и течна горива, дужна су да смање температуру у просторијама које загријавају за минимално два степена Целзијусова.

Забрањено је и извођење грађевинских радова на отвореном простору који продукују емисију прашине у вазух, као и кретање у зони А аутомобила и теретних возила чији мотори имају норму "евро два" или мању. 

Пратите нас и путем Вибера