Sarajevo

Helen Keler izabrana za potpredsjednika Ustavnog suda BiH

  • Извор: СРНА
  • 24.03.2022. 17:20

Ustavni sud BiH izabrao je danas Helen Keler za potpredsjednika Suda iz reda međunarodnih sudija.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Osnovnog suda u Zvorniku za ocjenu ustavnosti Zakona o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj, utvrdio da osporeni zakon nije u skladu sa relevantnim odredbama Ustava BiH, Evropske konvencije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima zbog toga što ne sadrži odredbe o naknadi za topli obrok.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud je odlučujući o zahtjevu Opštinskog suda u Srebreniku za ocjenu ustavnosti utvrdio da je osporena odredba u skladu sa relevantnim odredbama Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je zaključio i da osporena odredba zadovoljava standarde prava na slobodu ličnosti, zato što je s proceduralnog aspekta dovoljno jasna i precizna.

U saopštenju se navodi da će sve odluke usvojene na sjednici biti dostavljene podnosiocima zahtjeva u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internet stranici Ustavnog suda BiH.

Тагови: