Ministar odbrane BiH

Helez ima "obavještajne informacije"

  • Извор: АТВ
  • 19.03.2023. 19:46

Nije samo Bakir Ieztbegović smetnja u funkcionisanju i organizaciji BiH, nego i političari koji se nude kao njegova navodna alternativa. Odgovor je to predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na najnovije tvrdnje ministra odbrane BiH Zukana Heleza da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić navodno okreće leđa Dodiku čiji "pad", kako tvrdi Helez, predviđaju provjerene obavještajne informacije koje on ima.

"Vučić se okreće Jeleni Trivić. Vidjećete šta će se desiti u narednom periodu. Ide formiranje stranke koja će biti ćerka stranke koju će formirati Vučić u Srbiji. Zaobilazi se ova vlast, kao narodni pokret, zaobilazi se vlast na čelu s Dodikom, i nimalo nisu sjajne vijesti za Milorada Dodika", kaže Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

Dodik odgovara da je srpski predsjednik uvijek poštovao volju naroda, kao što vlasti u Srpskoj poštuju volju naroda u Srbiji. Svako u Srpskoj ima pravo da formira bilo kakvu političku partiju, kaže Dodik i dodaje da sumnja da Helez zna šta Vučić namjerava. BiH je, kaže, u strukturalnoj, sistemskoj i ustavnoj krizi. 

"Te njihove kevešte informacije vjerovatno dolaze od paraobavještajnih struktura, a on se zanese, misli da nešto zna. U svakom slučaju Republika Srpska i Srbija dobro funkcionišu. Što se tiče Vučića, ja nijedan problem nemam s njim". kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ovakve izjave Zukana Heleza su u najmanju ruku neprimjerene, kaže zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović. Po svemu sudeći, radi se o spekulacijama ministra Heleza, poručuje Goganović.

"Meni nije jasno ni na koje se vojno obavještajne podatke poziva ministar, kada znamo da jedna takva agencija ne postoji na BH nivou. Unutar Ministarstva odbrane postoji jedan takav rod, koji prikuplja takve podatke, ali ja bih napomenuo sve da je zabranjeno na osnovu Zakona o zaštiti podataka komentarisati takve podatke", kaže Goganović.

Koga sve konsultuje Zukan Helez i od koga i kakve informacije dobija, pokazuje i situacija sa našom televizijom, kada je još prije godinu dana odbio gostovanje jer smo pod američkim sankcijama. 

"Nakon mojih konsultacija sa određenim pravnicima i službenicima nekih od ambasada u BiH sugerisali su meni da nije dobro da gostujem na TV kući koja je pod sankcijama SAD. Izvinite ali ja sam ozbiljan čovjek i poštujem savjete mjerodavnih", rekao je Helez.

Ozbiljan čovjek koji u ambasadama traži savjete šta i kako da radi? Mišljenje stranaca mu je mjerodavno? Onda, možda, i ne čudi da raspolaže sa takvim informacijama. I to sve u trenutku kada Republika Srpska, zbog neprihvatljivog odnosa tih istih stranaca prema njoj, planira da donese odluku o prekidu kontakata sa britanskim i američkim diplomatama i ambasadama u BiH. Sve ovo je samo dio mentalnog sklopa političara u Sarajevu i njihovih konstantnih spekulacija, poručuje predsjednik Dodik. Prije godinu dana iz Sarajeva su najavljivali da se Srpska priprema za sukobe, a danas o sukobima još jedino govore muslimanski vjerski lideri. Upravo američke diplomate, kaže Dodik, svojim izjavama u vezi s tim problemom pokazuju da ne žele stabilizaciju u BiH.