Najavljena blokada

Hoće li istočna interkonekcija dobiti zeleno svjetlo u Predsjedništvu BiH?

  • Извор: АТВ
  • 12.05.2023. 19:10

Istočna i južna gasna interkonekcija nakon zelenog, naići će na crveno svjetlo. Daće ga, po svemu sudeći Komšić i Bećirović. Blokadu odluke već su najavili i tako će biti dok BiH ne usvoji svoj zakon o gasu.

Ništa novo i ništa nemoguće za BiH, kaže predsjednik Srpske. Bošnjaci, kaže, već 15 godina ruše izgradnju gasovoda. Iako je rečeno da zaustavljanja neće biti, uslovljavanja zato ima.

" To je projekat koji smo htjeli da uradimo, koji smo mogli da završimo, a koji su opstuisali ovi u Sarajevu. Mi bi danas ovdje imali gas i bili energetski daleko stabilniji. Imajući u vidu da smo dobijali gas po standardnim niskim cijenama, naša privreda je mogla da bude konkuretnija jer bi manje trošila energije", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Da će blokade biti jasno je i predsjedniku Vlade Srpske. Šteta zbog nerealizacije ovog projekta već je do sada višemilionska. Radovan Višković pita da li građani imaju pravo da kupe gas istog kvaliteta po povoljnijoj cijeni?

"Ako bi taj južni tok kako ga zovu iz Hrvatske koji treba da dođe u BiH mi nemamo ništa protiv iz Republike Srspke. Ali ako bi došao gas koji bi bio jeftini nego što je ruski gas koji dolazi preko Srbije budite siguri da bi u Republici Srpskoj svi kupovali taj gas", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Nadležnost za oblast energetike isključivo je u entitetima. Uslov za gasovode su i zakoni. Republika Srpska po tom pitanju problema nema, jer zakon postoji za razliku od drugog entiteta koji ga nema, pa je južna interkonekcija zbog toga na dugom štapu. Bez obzira na to kaže Petar Đokić projekti ne mogu da budu uslovljeni bilo čijom političkom odlukom. 

"Ako se budu ova dvojica opredjelili i odluče onako kako su najavili onda se oni opredjeljuju za štetu svojim građanima i ja mislim da rade suprotno od onoga što je interes tih ljudi", rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske.

Za interes pojedini u drugom entitetu očigledno ne mare. Ipak, jučeršnjom podrškom na savjetu ministara stekli su se svi preduslovi da se pripremaju pregovori o konačom sporazumu, kojim bi ruski gas preko Srbije stigao u Republiku Srpsku, pa smetalo to nekome ili ne. 

Тагови:
  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм