Naučno-stručna konferencija

Istočna i južna gasna interkonekcija značajna za energetsku nezavisnost

  • Извор: СРНА
  • 10.06.2023. 14:31

Izgradnja istočne i južne gasne intekonekcije imala bi veliki značaj za Republiku Srpsku i BiH, jer bi se na taj način obezbijedio stabilan privredni rast i osigurala energetska bezbjednost i nezavisnost, zaključeno je danas u Banjaluci na naučno-stručnoj konferenciji "Energetska slika BiH u kontekstu energetske krize u Evropi".

Učesnici konferencije istakli su značaj i specifičnosti energetskog sektora u BiH, imajući u vidu ustavne nadležnosti, kao i politički, pravni i regulatorni okvir koji će ispuniti standarde evropske zajednice.

Ukazano je na značaj novih investicija u energetiku, prije svega izgradnju hidroenergetskih postrojenja, ubrzanju tranzicije prema obnovljivim izvorima energije, čvršćeg povezivanja na "Turski tok", te izgradnju istočne i južne gasne interkonekcije.

Učesnici konferencije saglasni su da je ovo vrijeme globalne energetske krize, koja će sve više uticati na političku i ekonomsku stabilnost i privredni rast država.

Očekuje se da će velike sile nastaviti da jačaju svoje strateške pozicije i nadmetanje za obezbjeđenje dovoljnih količina energetskih resursa, imajući u vidu da je energija od suštinskog značaja za njihovo funkcionisanje.

Na konferenciji je u tom smislu, posebno istaknuta energetska kriza izazvana ratom u Ukrajini i posljedicama koje je izazvao evropski embargo na rusku naftu i gas.

Na skupu je ukazano na značaj organizovanja ovakvih i sličnih okupljanja predstavnika akademske zajednice, vladinog i nevladinog sektora, kako bi se upoznali i dali praktične preporuke na najvažnija strateška pitanja koja se odnose na energetsko pozicioniranje i energetsku politiku koja neće biti na štetu nikoga u BiH.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.