Ispunjeni zahtjevi političara iz Sarajeva

Ispunjeni svi uslovi za usvajanje istočne gasne interkonekcije

  • Извор: АТВ
  • 02.05.2023. 19:04

Ne postoji nijedan razlog da na prvoj narednoj sjednici Savjeta ministara BiH, ne glasamo o novoj istočnoj interkonekciji. Svi zahtjevi političara iz Sarajeva su ispunjeni. Kompletna dokumentacija odavno je spremna. Očekujemo da to bude završeno, bez ikakvih više uslovaljanja i izgovora, poruke su iz Srpske.

"Stvorene su sve pretpostavke za to, čak je i formirana nova federalna Vlada. To je bila molba političkih struktura iz FBiH, što smo uvažili i ispoštovali. Mi smo za podršku strateški važnim razvojim projektima", kaže Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

"Nas zanima istočna, koja stoji 15 godina, a sad južna od prije godinu dana, pa bi nas nešto uslovljavali time. Ne bude li toga na sljedećm dnevnom redu, neće ni funkcionisati Savjet ministara. Ni južna ni istočna, nemaju veze jedno s drugim, ni nosioci investicija nisu istu", kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Međutim, u drugom entitetu, opet neke zamjerke. Dok pričaju da opstrukcije dolaze iz Republike Srpske, sada na sto stavljaju nove zahtjeve. Iako su ispunjeni svi traženi uslovi. 

"Naravno da će biti istočna interkonekcija, ali će biti i južna, ali će biti i Zakon o VSTV-u, ali će biti i Zakon o vanjskim poslovima. Ništa mi ne uslovljavamo, ali zašto ne bi predstavnici iz Republike Srpske podržali ove dokumente", kaže Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH.

O važnim energetskim projektima, bilo je riječi i na sastanku u Mostaru, predsjedavajuće Savjeta ministara BiH, Borjane Krišto i premijera Srbije, Ane Brnabić. Saglasne, da su ovakvi projekti od izuzetnog značaja, posebno za BiH. Prije svega znače, dolazak stranih investitora, rast BDP-a, ali i energetsku bezbjednost. 

"U današnjem svetu je energetska sigurnost i energetska bezbednost pitanje par ekselans, pitanje nacionalne bezbednosti. Tako da bi volela da na to ne gledamo kao na političko pitanje, već kao na investiciono pitanje", kaže premijer Srbije Ana Brnabić.

"Ne vidim nijednog razloga, zašto bi to bilo problem, sve što je interes enttiteta i na dobrobit njega, ja mislim da je to prije svega interes BiH", kaže predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto.

Podsjećamo da je prethodna sjednica Savjeta ministara BiH, na kojoj se trebalo glasati o pomenutim pitanjima, sa kojima političari iz Sarajeva tvrde da su saglasni, odgođena. Razlog, član kolegija iz drugog entiteta se nije složio sa dnevnim redom. Čini se da ipak imaju preča posla.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм