Отимање надлежности

Још једна спорна одлука Уставног суда БиХ

  • Извор: АТВ
  • 07.11.2023. 19:05

Уставни суд БиХ поново се окомио на Републику Српску. У посљедњој одлуци, а према апелацији Шефика Џаферовића, овај суд је оцијенио да Закон о техничким прописима Републике Српске није у складу са Уставом БиХ. За представнике институција Српске све је јасно, ово је још један покушај отимања надлежности.

"Будући да Народна скупштина може да изгласа нове законе и нове техничке прописе, сигурни смо да се то неће проводити, јер ћемо начи начина, било да у законској процедури изгласамо другачије, било да оспоримо поменуту одлуку", рекао је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Ова одлука показује и елементарно непознавање Устава БиХ, кажу за АТВ добро обавијештени извори у Влади Српске. Врло једноставно, Закон о техничким прописима не уређује "спољнотрговинске односе", на шта се позива Уставни суд БиХ. Он се бави областима техничког законодавства као дијела привреде, која је у искључивој надлежности ентитета. Све ово показује парадокс да Уставни суд БиХ наставља са праском рушења уставног поретка, кажу у кабинету предсједика Републике. 

"Крњи Уставни суд чије одлуке се не примјњејују на тероторији Републике Српске, и овај пут је показао да је донио само једну у низу одлука које се налазе у његовој аргхиви, а које немају никакав значај за Републику Српску", рекао је Марко Ромић, савјетник предсједника Републике Српске.

Није ово једина спорна одлука са те сједнице Уставног суда. Министар Жељко Будимир подсјећа и на оспоравање Закона о обезбјеђивању квалитета у високом образовању. Образовање је такође искључива надлежност ентитета. 

"То је озбиљан напад на образовни систем Републике Српске. Ја ћу вас само подсјетити да тај закон регулише надлежности Агенције за високо образовање, која акредитује студијске програме, факултете и признаје дипломе итд", рекао је Жељко Будимир, министар за научно-технолошки развој и високо образовање.

Што се тиче Закона о техничким прописима, од извора у Влади сазнајемо да је он усклађиван са правним тековинама Европске уније и принципима слободног кретања робе. Потезима Уставног суда још више се компликује стварање предуслова за излазак БиХ на јединствено тржиште Западног Балкана и ЕУ. Подсјетник да је у Српској од јуна на снази Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ. 

Пратите нас и путем Вибера