Otimanje nadležnosti

Još jedna sporna odluka Ustavnog suda BiH

  • Izvor: ATV
  • 07.11.2023. 19:05

Ustavni sud BiH ponovo se okomio na Republiku Srpsku. U posljednjoj odluci, a prema apelaciji Šefika Džaferovića, ovaj sud je ocijenio da Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH. Za predstavnike institucija Srpske sve je jasno, ovo je još jedan pokušaj otimanja nadležnosti.

"Budući da Narodna skupština može da izglasa nove zakone i nove tehničke propise, sigurni smo da se to neće provoditi, jer ćemo nači načina, bilo da u zakonskoj proceduri izglasamo drugačije, bilo da osporimo pomenutu odluku", rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Ova odluka pokazuje i elementarno nepoznavanje Ustava BiH, kažu za ATV dobro obaviješteni izvori u Vladi Srpske. Vrlo jednostavno, Zakon o tehničkim propisima ne uređuje "spoljnotrgovinske odnose", na šta se poziva Ustavni sud BiH. On se bavi oblastima tehničkog zakonodavstva kao dijela privrede, koja je u isključivoj nadležnosti entiteta. Sve ovo pokazuje paradoks da Ustavni sud BiH nastavlja sa praskom rušenja ustavnog poretka, kažu u kabinetu predsjedika Republike. 

"Krnji Ustavni sud čije odluke se ne primjnjejuju na terotoriji Republike Srpske, i ovaj put je pokazao da je donio samo jednu u nizu odluka koje se nalaze u njegovoj arghivi, a koje nemaju nikakav značaj za Republiku Srpsku", rekao je Marko Romić, savjetnik predsjednika Republike Srpske.

Nije ovo jedina sporna odluka sa te sjednice Ustavnog suda. Ministar Željko Budimir podsjeća i na osporavanje Zakona o obezbjeđivanju kvaliteta u visokom obrazovanju. Obrazovanje je takođe isključiva nadležnost entiteta. 

"To je ozbiljan napad na obrazovni sistem Republike Srpske. Ja ću vas samo podsjetiti da taj zakon reguliše nadležnosti Agencije za visoko obrazovanje, koja akredituje studijske programe, fakultete i priznaje diplome itd", rekao je Željko Budimir, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje.

Što se tiče Zakona o tehničkim propisima, od izvora u Vladi saznajemo da je on usklađivan sa pravnim tekovinama Еvropske unije i principima slobodnog kretanja robe. Potezima Ustavnog suda još više se komplikuje stvaranje preduslova za izlazak BiH na jedinstveno tržište Zapadnog Balkana i ЕU. Podsjetnik da je u Srpskoj od juna na snazi Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: