Пресуђени ратни злочинац

Како је и када Главаш ушао у БиХ?

  • Извор: АТВ
  • 18.11.2023. 19:11

Пресуђени ратни злочинац Бранимир Главаш посљедњи пут, легално је прешао границу БиХ у јулу ове године, незванично сазнаје АТВ. Из Граничне полиције на наш упит не одговарају, а раније су рекли да штите личне податке. То што не одговарају медијима, не чуди, јер информације чека и министар безбједности у Савјету министара.

"Упутили смо званичан допис према Граничној полицији да нас обавијесте да ли је господин Главаш ушао у БиХ када је ушао и да ли су испоштоване све законске процедуре. Такође смо тражили са којим је исти ушао у БиХ. Допис сам упутио Граничној полицији јуче и још нисам добио одговор", каже министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић. 

Интересантно је да се Главаш недавно на свом Фејсбуку похвалио да се налази у Дриновцима крај Груда. У том случају, требало би да реагује Министарство унутрашњих послова другог ентитета.

"Свима онима за које Суд БиХ изрекне мјеру лишавања слободе или Тужилаштво, или неке друге институције које су овлашћене да могу издати налог Федералној управи полиција, федерална полиција ће реаговати", каже федерални министар унутрашњих послова Рамо Исак. 

Из Републике Српске не вјерују Рами Исаку који прича да би хаписо Предсједника Републике Српске. Боравак Бранимира Главаша у БиХ провокација је за српске жртве. 

"Институције БиХ морају да реагују у овом случају како би барем на неки начин дале сатисфакцију српским жртвама и оним злочинима који су учињени над Србима. Предуго се чекало да он уопште буде осуђен и сва ова фарса која је трајала око његовог суђења свих ових година као што је опште познато јавности. Међутим оно што је потребно је да институције на нивоу БиХ реагују", рекао је Вуктор Нуждић, директор Центра за истраживање рата. 

И то хитно да реагују, кажу стручњаци за безбједност. Истражни органи, кажу, имају још посла кад је у питању Главаш.

"Ако постоји примјер генерала ратног злочинца који је чак осуђен од властите државе што је врло риједак случај у Хрватској. Тужилаштво БиХ би требало да ухапси Бранимира Главаша. И да против њега у најмању руку отвори предмет који је затрпан, а који ми у Маглају одлично знамо из 1991. године", каже стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Главаш је на загребачком Жупанијском суду неправоснажно осуђен на затворску казну од седам година због ратних злочина над српским цивилима у предметима "гаража" и "селотејп". Он је поручио да неће у затвор. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.