Предсједник Српског народног вијећа

Пуповац: Добро је што је пресуда Главашу поновљена

  • Извор: Танјуг
  • 30.10.2023. 06:51

Добро је што је неправноснажна пресуда Бранимиру Главашу за случајеве ''селотејп'' и ''гаража'' поновљена, макар и са годину дана мање него претходна, изјавио је предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, и истакао да је за жртве и правду суђење представљало муку, пошто је трајало 32 године.

- Па добро је што је та пресуда поновљена, па макар и са годину дана мање него што је била претходна. А нажалост, све друго, вјерујем да за жртве и за правду представља својеврсну муку. Суђење траје 32 године. Колико ће требати да ова неправноснажна пресуда, постане правноснажна, то не може нико претпоставити с обзиром на дужину досадашњег поступка и с обзиром на све тешкоће с којима се правосуђе носи када је посреди суђење за ратне злочине уопште, а нарочито суђење за ратне злочине због којих је оптужен Бранимир Главаш' - рекао је Пуповац за Тањуг.

Он је оцијенио да није вјероватно да ће се суђење поновити, и додао да је неизвјесно колико ће трајати и када ће се завршити.

- Па није вјероватно да ће се још једном поновити, али вјероватно је да ће трајати и није извјесно када ће се завршити, нити је сигурно с којим исходом ће завршити. То је оно што вјероватно мучи све оне који се сјећају жртава, вјероватно мучи све оне којима је стало до правде, која у овом случају није задовољена - рекао је Пуповац.

Додао је да није био изненађен што је Главаш након читања пресуде називао судију и тужилаштво погрдним именима.

Упитан колико се хрватско правосуђе промијенило када се ради о предметима у којима је ријеч о хрватским држављанима који су оптужени за ратне злочине, он је оцијенио да је дошло до промјене, али да она није значајна.

- Реликти тога су остали, као што видимо у овом случају и као што смо видјели у неким ранијим случајевима који су показивали да се хрватско правосуђе озбиљно мучи с једне стране, а с друге стране има озбиљан проблем да суди људима који су починили ратне злочине према српским цивилима, према у овом случају грађанима Осијека или грађанима неких других градова, општина или насеља у Републици Хрватској' - рекао је Пуповац.

Он је рекао да су и он и други актери јавног живота у Хрварској реаговали на најаву да ће колону сјећања 18. новембра предводити припадници Хрватских одбрамбених снага, на чијем грбу се налази усташко ''У'' и који користе слоган ''За дом спремни''.

-Заиста велика већина људи је реаговала негативно и критички у односу на ту најаву градоначелника Вуковара, који поново покушава да манипулише чињеницом да је градоначелник града, да манипулише Даном сјећања у своје страначко-политичке сврхе, и с друге стране приватизовати ту комеморацију у Вуковару - рекао је Пуповац.

Упитан да оцијени какву врсту поруке та најава шаље Србима који и даље живе у Вуковару, он је рекао да је порука лоша из два разлога.

- Дакле, истиче се усташко ''У'' које смиболише знак кориштен у службеним знаковима Усташког покрета и Независне Државе Хрватске. Затим, наравно, војске или војне формације која има као своје ознаке "За дом спремни". Све је то нешто што додатно узнемирује ионако узнемирене људе у Вуковару када су ти дани посреди, Дани сјећања на страдање грађана Вуковара. Тако да, надамо се да ће у наредним данима и недјељама то ипак некако бити стављено под контролу и да те најаве градоначелника Вуковара неће више звучати тако као што звуче сада - рекао је Пуповац и најавио да ће он присуствовати Данима сјећања, али дан прије, ''као и сваке године''.

Говорећи о ћирличној надгробној плочи у Врсима код Задра, Пуповац је истакао да ''одјеци периода ломљења ћириличних табли'' и проглашавања ћирилице агресорским писмом, и то прије свега у Вуковару, нису сасвим спласнули.

- И да се неко у општини Врси, гдје живе и припадници српског народа, нарочито у једном од тих насеља, сјетио да забрани, сасвим противно закону и погрешно читајући законске одредбе, и уставне и законске одредбе, да забрани породици која је исписала презиме и име свога покојника на надгробном споменику. Да се уђе у један сукоб који је опасан, јер ћирилично писмо јесте службено писмо Српске православне цркве, јесте ствар коју грађани српске националности или било које друге у Хрватској којима је то писмо важно, могу у таквим околностима слободно изабрати, а да им нико нема право то оспорити. Срећа је да су реаговала надлежна министарства и да се то сада смирило, али оставља веома горак укус - рекао је Пуповац.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.